ΑΠΟΦΑΣΗ της Εκλογοαπολογιστικής Γ.Σ. της 14/10/12

Α. Πολιτική Κατάσταση
Η επίθεση του κεφαλαίου συνεχίζεται και κλιμακώνεται, καθώς η κρίση βαθαίνει……..
Συνάδελφοι – ισσες
Η καπιταλιστική οικονομική κρίση βαθαίνει στη χώρα μας, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Οι εκλογές της 17ης Ιούνη δεν έλυσαν ούτε στο ελάχιστο τα προβλήματα του λαού, αντίθετα τα όξυναν παραπέρα. Η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ εντείνει την επίθεση στα δικαιώματα του λαού, στην ίδια τη ζωή του. Παίρνονται μέτρα κόλαφος για την ζωή των εργαζόμενων συνθέτοντας ένα σκηνικό της ολοκληρωτικής επίθεσης του κεφαλαίου, που προσπαθεί να προστατεύσει την κερδοφορία του και να ξεπεράσει την κρίση του στην κυριολεξία, πάνω στα σώματα των εργατών.

Β. Στο χώρο των φροντιστηρίων και της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης…….
Ήδη από τους καλοκαιρινούς μήνες οι εργοδότες «δείχνουν τα δόντια τους», έχοντας ξεσαλώσει στο θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων. Η εργοδοσία (ΟΕΦΕ, Palso, και άλλοι) με τη στάση της έχει ξεκαθαρίσει τι στόχο έχει: Στόχος τους βέβαια είναι η διάλυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η εφαρμογή των ατομικών συμβάσεων. Κάτι που ήδη αρχίζει να υλοποιείται με ενιαία γραμμή σε όλα τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξενόγλωσσα.

Γ. Τι κάνουμε………
Τώρα είναι η ώρα οι εργαζόμενοι να πάρουν αποφάσεις για την ίδια τους τη ζωή, να οργανωθούν στο σωματείο, να το μαζικοποιήσουν, να παλέψουν για τα δικαιώματά τους. Το σωματείο πρέπει ακόμη πιο πολύ να πάρει πρωτοβουλίες για το δυνάμωμα του συντονισμού των 6 πρωτοβάθμιων σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, και που με το πλαίσιο των αιτημάτων τους εκφράζουν τις ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζόμενων της Ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Δ. Απολογισμός Δράσης
1) Πάνω από 20 συνεδριάσεις του Δ.Σ. με κύρια ζητήματα που αφορούσαν την συλλογική σύμβαση, παρεμβάσεις για προβλήματα των συναδέλφων,
2) 3 ενημερώσεις των συναδέλφων και 13 μαζικές Γενικές συνελεύσεις σε 2 χρόνια. Ήδη αποτελεί μεγάλη κατάκτηση επίσης του σωματείου η διαμόρφωση ενός συνεκτικού πλαισίου πρότασης για Νέα Συλλογική Σύμβαση που αποτέλεσε οδηγό για την δράση του σωματείου.
3) Επαναλειτούργησε το Συντονιστικό πρωτοβάθμιων σωματείων στην ιδιωτική εκπαίδευση με πρωτοβουλία του σωματείου μας, με το πλαίσιο πάλης – διεκδίκησης ουσιαστικών ΣΣΕ, που αποφάσισε το σωματείο, κόντρα και ενάντια στη συμβιβαστική πλειοψηφία της ΟΙΕΛΕ.
4) Δεκάδες παρεμβάσεις των μελών του Δ.Σ. και όχι μόνο, αλλά και άλλων συναδέλφων για προβλήματα που αφορούσαν: καταβολή δεδουλευμένων, τήρηση της υπάρχουσας συλλογικής σύμβασης, Παρέμβαση του σωματείου για τις μειώσεις στον Ειρμό, Καταβολή δεδουλευμένων σε συνάδελφο από ξενόγλωσσο φροντιστήριο στην Θέρμη, επαναπρόσληψη εγκύου συναδέλφισσας από ξενόγλωσσο φροντιστήριο, παρεμβάσεις στις επιθεωρήσεις εργασίας για την υπεράσπιση των αργιών της Πρωτομαγιάς της 26ης Οκτώβρη και του Πολυτεχνείου. Ταυτόχρονα προσπάθησε να οργανώσει και να δώσει θάρρος στους εργαζόμενους του Μπαχαράκη, με συσκέψεις, εξορμήσεις και προσπάθεια οργάνωσης σωματειακής επιτροπής, για όλα όσα συνέβησαν τον προηγούμενο χρόνο.
Αντέδρασε άμεσα την ίδια μέρα που η εργοδοσία Μπαχαράκη έβαζε τους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομική σύμβαση, με παράσταση διαμαρτυρίας. Πραγματοποίησε 2 μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στα μεγάλα φροντιστήρια των Μπαχαράκη, Βακάλη για ενδεχόμενες απολύσεις συναδέλφων και για να μην περάσουν μειώσεις μισθών. Προσπάθησε να βοηθήσει μαζί με τις λαϊκές επιτροπές στην πάλη ενάντια στα χαράτσια.
5) Βελτίωση της επικοινωνίας του Σωματείου. Προσπάθεια για εβδομαδιαία λειτουργία του γραφείου του σωματείου στο Εργατικό κέντρο Θεσσαλονίκης , κάθε Πέμπτη από 10:30 το πρωί μέχρι τις 13:00 το μεσημέρι.
6) Λειτουργία αναβαθμισμένης ηλεκτρονικής ιστοσελίδας του σωματείου στο διαδίκτυο με εβδομαδιαία έως και μηνιαία ανανέωση χρήσιμων πληροφοριών και άρθρων.
7) Τήρηση πρακτικών και διαφάνεια των οικονομικών. Βελτίωση των οικονομικών με έκδοση κουπονιών οικονομικής ενίσχυσης στην συμβολική τιμή των 3 €, από τους συναδέλφους.
8) Για δεύτερη συνεχή χρονιά ύστερα από πολλά χρόνια κλείνουμε θετικό οικονομικό απολογισμό με +160 ευρώ περίπου στο ταμείο του σωματείου μας, κάτι που δεν γινόταν τα προηγούμενα χρόνια και που για να πληρωθεί ο δικαστικός που διεξήγαγε τις εκλογές έπρεπε να βγουν πρώτα χρήματα από τους συναδέλφους κατά την διάρκεια των εκλογών.
9) δεκάδες εξορμήσεις στη διάρκεια χρονιάς με αφορμή την καμπάνια ενημέρωσης των συναδέλφων και εγγραφής νέων μελών. Παρεμβάσεις μέσα στους φροντιστηριακούς χώρους με τους συναδέλφους και ενημερώσεις για τις υπάρχουσες συλλογικές συμβάσεις, την ισχύουσα εργατική νομοθεσία όπως και για τις ΣΣΕ που διεκδικεί το σωματείο.
10) Στο πεδίο της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας : Μέσα στο προηγούμενο καλοκαιρινό διάστημα, το σωματείο μας παρενέβη στις διαπραγματεύσεις ξανά στην 2η συνάντηση ουσιαστικά, καταθέτοντας συνολικά την πρόταση μας για ουσιαστική κλαδική σύμβαση που θα εκφράζει τις ανάγκες των εργαζομένων. Πίεσε την ΟΙΕΛΕ για τις συναντήσεις μαζί με τα υπόλοιπα πρωτοβάθμια σωματεία του συντονιστικού. Ξαναπαρουσίασε με ατράνταχτα στοιχεία, από την έρευνα που το ίδιο έχει διεξάγει για την κερδοφορία των φροντιστηρίων της Θεσσαλονίκης στο 2010 σε χρονιά κρίσης. Ζήτησε να μην γίνει καμία μείωση μισθών και συμμετείχαμε στη διαπραγμάτευση παρουσιάζοντας την ολοκληρωμένη πρόταση για κλαδική σύμβαση που είχε το σωματείο ξεκινώντας ως κατώτατο όριο την κλαδική Συλλογική Σύμβαση που υπήρχε τελευταία για τους εργαζόμενους της Αττικής.
11) Έγινε καλύτερη σε σχέση με άλλες χρονιές οργάνωση των απεργιακών κινητοποιήσεων. Για δεύτερη φορά το σωματείο το προηγούμενο φθινόπωρο, με πλαίσιο της ΠΣΚ-ΕΣΑΚ πραγματοποίησε με επιτυχία 2 απεργιακές περιφρουρήσεις στις 20 Οκτώβρη σε ξενόγλωσσο φροντιστήριο (Αxon) και στις 1 Δεκέμβρη με αποκλεισμό σε φροντιστήριο μέσης Εκπαίδευσης του κέντρου(Ειρμός).
12) Το σωματείο, εκφράζοντας την εργατική του αλληλεγγύη στον ηρωϊκό απεργιακό αγώνα των Χαλυβουργών παρέδωσε το συμβολικό ποσό των 200€ σαν οικονομική ενίσχυση του αγώνα τους. Ο αγώνας των Χαλυβουργών ήταν και είναι αγώνας όλης της εργατικής τάξης και εμπνεόμαστε από αυτόν.

Ε. Οι δυνάμεις του ΣΕΦΙΕ παλεύουν:
1) για την υπεράσπιση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
2) Να πληρώσουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες για την κρίση, να καταργηθούν τα προνόμια τους, να φορολογηθούν στο 45% τα κέρδη τους.
3) Να επιστραφούν τα πάνω από 65δις ευρώ που δόθηκαν στις τράπεζες για την προστασία της κερδοφορίας τους.
4) Απορρίπτουμε τα μνημόνια διαρκείας, τις δανειακές τους συμβάσεις, το μονόδρομο των μονοπωλίων της Ε.Ε. και των κομμάτων τους. Ανάπτυξη για το λαό και όχι για την πλουτοκρατία.
Διεκδικούμε:

5) ΝΑ μην ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ που γκρεμίζουν την αξιοπρέπεια μας, τις ζωές μας
6) Να μην γίνει καμία μείωση μισθών. Καταθέσαμε και συνεχίζουμε να καταθέτουμε στις διαπραγματεύσεις την ολοκληρωμένη πρόταση ΣΣΕ του σωματείου μας, ξεκινώντας ως κατώτατο όριο την κλαδική Συλλογική Σύμβαση που υπήρχε τελευταία για τους εργαζόμενους της Αττικής
7) Προοπτικά Ενιαία κλαδική σύμβαση για όλους τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς στα φροντιστήρια Μ.Ε. και τα ξενόγλωσσα με ενιαία εργασιακά δικαιώματα. Βασικό μηνιαίο μισθό 1900€ μικτά, 1600€ καθαρά για όλους για πλήρες πρόγραμμα 21 ωρών/εβδομάδα ή 18 ωρών/εβδομάδα για τα ξενόγλωσσα. Βασικό ωρομίσθιο: 21,6€ μικτά.
8) Κατοχύρωση της πλήρους σταθερής απασχόλησης με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους τους μήνες του έτους,
9) Αύξηση του αριθμού τριετιών για το επίδομα πολυετίας
10) Κατοχύρωση των αργιών και της οικονομικής απολαβής από αυτές.
11) κατοχύρωση των υπερωριών για επιπλέον ώρες, επιτηρήσεις, ενημερώσεις γονέων και προσαύξησή τους στο 75% επί του βασικού ωρομίσθιου
12) Αμοιβή για την διόρθωση γραπτών, Κατοχύρωση προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων για πρωτότυπες σημειώσεις του εργαζόμενου καθηγητή ή έκδοση βιβλίων του.
13) Κατοχύρωση 10λεπτων διαλλειμάτων
14) Νομοθετική προστασία της Μητρότητας, υπηρέτησης της στρατιωτικής θητείας
15) Περιορισμός και εξάλειψη του φαινομένου του διασκορπισμού ωρών λιγότερων από το πλήρες ωράριο σε νέους συνάδελφους και όχι μόνο, στην κατεύθυνση συρρίκνωσης και κατάργησης του ωρομίσθιου. Νομοθετική Προστασία του συναδέλφου από ενδεχόμενη μείωση των ωρών του
16) Μετατροπή 2 διαδοχικών επάλληλων συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου
17) Προστασία από απολύσεις, Πολύ πιο έγκαιρη ενημέρωση για λύση σύμβασης ορισμένου χρόνου.

Ζ. Προχωράμε:
1) Μαζικές εξορμήσεις στα φροντιστήρια για εγγραφές μελών και πλατιά καμπάνια ενημέρωσης για την καταγγελία της ΣΣΕ και τις ατομικές συμβάσεις
2) Μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας σε κάθε εργοδότη που καταστρατηγεί τη ΣΣΕ που απολύει, που εφαρμόζει ατομική σύμβαση εργασίας. Ιεράρχηση σε μεγάλα φροντιστήρια.
3) Πρόταση από το σωματείο μας στο συντονιστικό των 6 σωματείων για διοργάνωση πανελλαδικής κινητοποίησης στην Αθήνα στα κεντρικά γραφεία των εργοδοτών (ΟΕΦΕ) με αιτήματα αιχμής: καμία μείωση μισθών, όχι στις ατομικές συμβάσεις, υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων, ΣΣΕ που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες μας.
4) συμμετέχουμε στην γενική απεργία στις 18 Οκτώβρη και στην απεργιακή συγκέντρωση των σωματείων που συμμετέχουν στο ΠΑΜΕ.

This entry was posted in Αποφάσεις Γ.Σ. and tagged . Bookmark the permalink.