ΑΠΟΦΑΣΗ της Γ.Σ. του ΣΕΦΙΕ στις 04/06/13

Συνάδελφοι –ισσες

Η κατάσταση στα φροντιστήρια και γενικότερα στους χώρους της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης έχει έρθει πλέον στο απροχώρητο για τους εργαζόμενους. Ραγδαίες αρνητικές εξελίξεις σε όλο το φάσμα των εργασιακών δικαιωμάτων, περιμένουν τους συνάδελφους ήδη από το τέλος της φετινής χρονιάς και την αρχή της επόμενης. Πιο συγκεκριμένα:

1) Προχώρημα των ατομικών συμβάσεων με ακόμη πιο εξευτελιστικά ημερομίσθια που να είναι και κάτω από τον μισθό της ΕΓΣΣΕ των 586 ευρώ το μήνα. Ημερομίσθια με 4,5 και 6 ευρώ καθαρά, χωρίς επιδόματα σπουδών, γάμου, δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα.

2) Εφαρμογή προγραμμάτων ΕΣΠΑ με τελικό στόχο την διάλυση στοιχειωδών συλλογικών εργασιακών δικαιωμάτων και την εξασφάλιση μαζικά φθηνής εργατικής δύναμης στους εργοδότες.

3) Εκ νέου αδειοδότηση διδασκαλίας σε φροντιστήρια ή ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Ο συγκεκριμένος νόμος ήδη ψηφίστηκε τον Νοέμβρη του 2012 και τέθηκε σε ισχύ από την 1η Μάη του 2013. Με τον συγκεκριμένο νόμο οι εργοδότες μέσω του κράτους τους ζητούν «πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων» για το δικαίωμα στην εργασία.

4) Σταδιακή Συρίκνωση του επιδόματος Ανεργίας ύστερα από μία τετραετία.

Τι θέλουν;

Σκλάβους. Εργαζόμενους που όχι μόνο δε θα έχουν κανένα δικαίωμα, αλλά και θα πιστεύουν πως αυτή τους η ζωή χωρίς κανένα δικαίωμα, είναι θυσία που κάνουν για δικό τους όφελος. Όχι μόνο δε θα αντιστέκονται, αλλά και θα συμφωνούν ώστε όλες οι συνθήκες που συνθέτουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο δουλεύουν (και βέβαια αλληλεπιδρούν σε όλες τις πλευρές της καθημερινότητάς τους) θα βρίσκονται υπό διαρκή αίρεση, θα διαμορφώνονται συνεχώς με βάση πόσο διασφαλίζουν την κερδοφορία του εργοδότη: ο μισθός, η ασφάλιση, οι μέρες και ώρες δουλειάς, το αν και τι μέτρα ασφάλειας και υγιεινής θα υπάρχουν στον εργασιακό χώρο, το αν και πότε θα κάνουν διάλειμμα, το αν και πόσο θα έχουν δουλειά…

Τι κάνουμε………

Α) Τώρα είναι η ώρα οι εργαζόμενοι να πάρουν αποφάσεις για την ίδια τους τη ζωή, να οργανωθούν στο σωματείο, να το μαζικοποιήσουν, να παλέψουν για τα δικαιώματά τους. Να έρθουν σε επαφή με το σωματείο να το ειδοποιούν για κάθε πρόβλημα για κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία, να μπουν μπροστά άφοβα, μαζί με άλλους συναδέλφους. Τώρα όσο ποτέ πρέπει να εκφραστεί η εργατική αλληλεγγύη

Β) Κάθε εργασιακός χώρος να γίνει μετερίζι αντίστασης στην εργασιακή λαίλαπα. Καλούμε τους συναδέλφους να συγκροτήσουν σωματειακές επιτροπές αγώνα που να κάνουν θέμα συζήτησης ανοιχτά μέσα στους χώρους δουλειάς όλα τα παραπάνω ζητήματα, την υπεράσπιση της αξιοπρεπούς δουλειάς. Όλο το επόμενο διάστημα να οργανωθούν συζητήσεις για το πώς θα εμποδιστούν τα σχέδια της εργοδοσίας μέσα στους χώρους δουλειάς.

Γ) Όλοι οι συνάδελφοι σε κάθε φροντιστήριο να ανταλλάξουν τρόπους επικοινωνίας μεταξύ τους με εμπιστοσύνη, να ενημερωθούν από το σωματείο.

Δ) Το σωματείο ο ΣΕΦΙΕ να ανοίξει πλατιά καμπάνια ενημέρωσης από τώρα αλλά και όλο το καλοκαίρι ώστε κανείς συνάδελφος να μην αισθανθεί μόνος του.

Ε)Το σωματείο ο ΣΕΦΙΕ  πρέπει ακόμη πιο πολύ να πάρει πρωτοβουλίες για το δυνάμωμα του συντονισμού των πρωτοβάθμιων σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, και που με το πλαίσιο των αιτημάτων τους εκφράζουν τις ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζόμενων της Ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Άμεσα:

Α) καλούμε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στις εργοδοτικές οργανώσεις (φροντιστήριο Αμπατζίδη, γραφείο Palso) στις 5-10 Ιούνη

Β) Μαζική – παρέμβαση – περιοδεία του σωματείου σε μεγάλα φροντιστήρια της Θεσσαλονίκης από 10 Ιούνη

Γ) Πανελλαδική συνέντευξη τύπου όλων των προεδρείων των Δ.Σ. των πρωτοβάθμιων σωματείων με πλαίσιο συσπείρωσης του συντονιστικού των 6 πρωτοβάθμιων σωματείων και τους καλέσματος της Γ.Σ. του Σωματείου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Αττικής του «Βύρωνα» στις 10ή 11 Ιούνη.

Δ) Πανελλαδικό κάλεσμα προς στις εργοδοτικές οργανώσεις για διαπραγμάτευση νέας κλαδικής σύμβασης και

Ε) Πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα από όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία στην 1η συνάντηση με τους εργοδότες μετά τις 15 Ιούνη (15-20 Ιούνη).

 

Οι δυνάμεις του σωματείου  παλεύουν:

1) για την υπεράσπιση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.2) Να πληρώσουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες για την κρίση, να καταργηθούν τα προνόμια τους, να φορολογηθούν στο 45% τα κέρδη τους. 3) Να επιστραφούν  τα πάνω από 65δις ευρώ που δόθηκαν στις τράπεζες για την προστασία της κερδοφορίας τους. 4) Απορρίπτουμε τα μνημόνια διαρκείας, τις δανειακές τους συμβάσεις, το μονόδρομο των μονοπωλίων της Ε.Ε. και των κομμάτων τους. Ανάπτυξη για το λαό και όχι για την πλουτοκρατία.

Διεκδικούμε:

5) ΝΑ μην ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ που γκρεμίζουν την αξιοπρέπεια μας, τις ζωές μας. Να μην συμπληρώσει κανένας τα χαρτιά για τις νέες άδειες διδασκαλίας – κατάργηση του νόμου 3057/2012 στην πράξη.

6)Να μην γίνει καμία μείωση μισθών. Καταθέσαμε και συνεχίζουμε να καταθέτουμε στις διαπραγματεύσεις την ολοκληρωμένη πρόταση ΣΣΕ του σωματείου μας, ξεκινώντας ως κατώτατο όριο την κλαδική Συλλογική Σύμβαση που υπήρχε τελευταία για τους εργαζόμενους της Αττικής

7) Προοπτικά Ενιαία κλαδική σύμβαση για όλους τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς στα φροντιστήρια Μ.Ε. και τα ξενόγλωσσα με ενιαία εργασιακά δικαιώματα. Βασικό μηνιαίο μισθό 1175€ μικτά, 981€ καθαρά για όλους για πλήρες πρόγραμμα 21 ωρών/εβδομάδα ή 1015€, μικτά 848€καθαρά για πλήρες πρόγραμμα 18 ωρών/εβδομάδα για τα ξενόγλωσσα. Βασικό ωρομίσθιο: 13,36€ μικτά.

8)Κατοχύρωση της πλήρους σταθερής απασχόλησης με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους τους μήνες του έτους, 

9) Αύξηση του αριθμού τριετιών στις7 για το επίδομα πολυετίας. Διατήρηση επιδόματος μεταπτυχιακών σπουδών και διδακτορικού στο 8% και αντίστοιχα στο 12%.

10) Κατοχύρωση των αργιών και της οικονομικής απολαβής από αυτές.

11) κατοχύρωση των υπερωριών για επιπλέον ώρες, επιτηρήσεις, ενημερώσεις γονέων και προσαύξησή τους στο 75% επί του βασικού ωρομίσθιου

12) Αμοιβή για την διόρθωση γραπτών, Κατοχύρωση προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων για πρωτότυπες σημειώσεις του εργαζόμενου καθηγητή ή έκδοση βιβλίων του.

13) Κατοχύρωση 10λεπτων διαλλειμάτων 

14) Νομοθετική προστασία της Μητρότητας, υπηρέτησης της στρατιωτικής θητείας

15) Περιορισμός και εξάλειψη του φαινομένου του διασκορπισμού ωρών λιγότερων από το πλήρες ωράριο σε νέους συνάδελφους και όχι μόνο, στην κατεύθυνση συρρίκνωσης και κατάργησης του ωρομίσθιου. Νομοθετική Προστασία του συναδέλφου από ενδεχόμενη μείωση των ωρών του

16) Μετατροπή 2 διαδοχικών επάλληλων συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου

17) Προστασία από απολύσεις, Πολύ πιο έγκαιρη ενημέρωση για λύση σύμβασης ορισμένου χρόνου. Προτεινόμενη ημερομηνία ενημέρωσης για λύση σύμβασης: 20 Μάη κάθε έτους.

 

Η ίδια η ζωή μας διδάσκει ότι, όταν ο σβέρκος είναι σκυμμένος και άρα, ακάλυπτος, απλώς μετράς τις σφαλιάρες. Αποδεχόμενοι τις θελήσεις της εργοδοσίας, υπονομεύουμε οι ίδιοι το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Μπροστά στην ένταση της εκμετάλλευσης μας η επιλογή κάθε συναδέλφου εκπαιδευτικού δεν μπορεί να είναι η παραίτηση και η ιδιώτευση, αλλά ο ενωμένος συλλογικός αγώνας. Η εργασιακή Ζούγκλα δεν θα αφήσει κανέναν απείραχτο!!!

This entry was posted in Αποφάσεις Γ.Σ.. Bookmark the permalink.