ΑΠΟΦΑΣΗ Γ.Σ. του ΣΕΦΙΕ στις 29/09/13

Α. Πολιτική Κατάσταση

Η επίθεση του κεφαλαίου συνεχίζεται και κλιμακώνεται, καθώς η κρίση βαθαίνει……..

Η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, εντείνει την επίθεση στα δικαιώματα του λαού, στην ίδια τη ζωή του. Ιδιωτικοποιήσεις και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, απολύσεις, διαθεσιμότητα  στο δημόσιο, συγχωνεύσεις – καταργήσεις νοσοκομείων, απολύσεις, διαθεσιμότητα  καθηγητών στο δημόσιο σχολείο,  κατακρεούργηση ακόμη και των πενιχρών συντάξεων, αλματώδης αύξηση της ανεργίας στο 28%, εφαρμογή εργασιακού μεσαίωνα στον ιδιωτικό τομέα, με την επέλαση των ατομικών συμβάσεων, κατάργηση της ΕΓΣΣΕ,  τρομακτικές περικοπές στα νοσοκομεία και τα φάρμακα, που θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή των ασθενών και των ασφαλισμένων, κ.λ.π. συνθέτουν το σκηνικό της ολοκληρωτικής επίθεσης του κεφαλαίου, που προσπαθεί να προστατεύσει την κερδοφορία του και να ξεπεράσει την κρίση του στην κυριολεξία, πάνω στα σώματα των εργατών. Ταυτόχρονα όπως έδειξαν και τα τελευταία γεγονότα με την δολοφονική επίθεση της Χ.Α. σε μέλη του ΚΚΕ στο Πέραμα και την δολοφονία του αντιφασίστα νέου Παύλου Φύσσα από μέλη της Χ.Α., το σύστημα αφού εξέθρεψε την συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση (θεωρίες των «2 άκρων», στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, υποτίμηση εγκληματικών πράξεων και επιθέσεων και εκ μέρους της αστυνομίας, διαρκής προβολή της από τα ΜΜΕ κ.λ.π) έχει για τα καλά ελευθερώσει τα μαντρόσκυλα του.

Απέναντι στο μαύρο μέτωπο της πλουτοκρατίας, του ΣΕΒ, της Ε.Ε., του ΔΝΤ,  της  συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, καθώς και στις συνειδητές αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ, για άλλο μίγμα διαχείρισης του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιπαρατάξουν την δική τους συμμαχία σε ταξικό, αντιμονοπωλιακό αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό. Μόνο με έναν τέτοιο προσανατολισμό μπορούν έστω και να κερδίσουν μικρές και άμεσες νίκες, να καθυστερήσουν ή να ανατρέψουν νέα αντεργατικά μέτρα. Πρέπει εντέλει να αντιτάξουν  μέσα από τις συσπειρώσεις τους, τη δική τους συμμαχία με  αιτήματα και άμεσους στόχους πάλης, ενάντια στην πολιτική της κερδοφορίας του κεφαλαίου, αιτήματα που τελικά να δένουν με την προοπτική μιας άλλης εξουσίας , της δικής τους Λαϊκής εξουσίας με αποδέσμευση από την Ε.Ε., και διαγραφή του χρέους.

 

Β. Η κατάσταση τη νέα χρονιά στο χώρο των Φροντιστηρίων

Ήδη από την προηγούμενη χρονιά οι εργοδότες «δείχνουν τα δόντια τους», έχοντας ξεσαλώσει στο θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων. Μετά την κατάργηση των κλαδικών ομοιοεπαγγελματικών Συμβάσεων η εφαρμογή των ατομικών συμβάσεων είναι πλέον καθολική με μέσο όρο μείωσης σε σχέση με την τελευταία κλαδική σύμβαση, να είναι της τάξης του πάνω από 30-40%. Μιλάμε πια για εξευτελιστικά ωρομίσθια των 5, 6, 7 ευρώ καθαρά στην καλύτερη των περιπτώσεων και στα ξενόγλωσσα ακόμη χειρότερα με 2, 3 και 4 ευρώ καθαρά. Φυσικά ούτε λόγος για τήρηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει (επιδόματα εορτών, αδείας κλπ). Ο κλάδος πλέον δεν έχει καμία ΣΣΕ και χαρακτηρίζεται ως «εργασιακή ζούγκλα». Πάρα πολλοί συνάδελφοι, σχεδόν μαζικά υποκύπτουν στις πιέσεις της εργοδοσίας για υπογραφή ΑΣΕ μπρος στο φάσμα της ανεργίας. Η ανεργία πλέον έχει χτυπήσει επίσης τις πόρτες του σωματείου. Δεκάδες μέλη του σωματείου πλέον είναι άνεργοι. Παρά πολλοί συνάδελφοι επίσης δεν γνωρίζουν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματά τους. Σε πολλές περιπτώσεις αγνοούν τι πρέπει να περιλαμβάνει η σύμβασή τους και γενικότερα διαπιστώνεται πολύ μεγάλης έκτασης άγνοια. Πολύ μεγάλο ποσοστό δεν ασφαλίζεται κανονικά ή και καθόλου και όπου οι συνάδελφοι ασφαλίζονται, είναι σχεδόν καθολικό το καθεστώς των «υποτιμημένων ενσήμων» δηλαδή ενσήμων με λιγότερη «συντάξιμη αξία». Ζούμε ήδη τον εργασιακό μεσαίωνα.

 

Γ. Τι κάνουμε………

Είναι η ώρα οι εργαζόμενοι να πάρουν αποφάσεις για την ίδια τους τη ζωή, να οργανωθούν στο σωματείο, να το μαζικοποιήσουν, να παλέψουν για τα δικαιώματά τους, να συμμετέχουν στις αποφάσεις του και στην υλοποίησή τους. Το σωματείο να συνεχίσει τη συνεργασία με τα υπόλοιπα πρωτοβάθμια σωματεία, για το δυνάμωμα του συντονισμού των 6 πρωτοβάθμιων σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, και που με το πλαίσιο των αιτημάτων τους εκφράζουν τις ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζόμενων της Ιδιωτικής εκπαίδευσης. Είναι κρίσιμης σημασίας ζήτημα ο κλάδος να αποκτήσει ΣΣΕ με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων. Γι αυτό η πάλη για ΣΣΕ στον κλάδο πρέπει να γίνει καθολικό αίτημα.

 

Δ. Οι δυνάμεις του σωματείου παλεύουν:

1) για την υπεράσπιση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

2) Να πληρώσουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες για την κρίση, να καταργηθούν τα προνόμια τους, να φορολογηθούν στο 45% τα κέρδη τους.

3) Να επιστραφούν  τα πάνω από 65δις ευρώ που δόθηκαν στις τράπεζες για την προστασία της κερδοφορίας τους.

4) Απορρίπτουμε τα μνημόνια διαρκείας, τις δανειακές τους συμβάσεις, το μονόδρομο των μονοπωλίων της Ε.Ε. και των κομμάτων τους. Ανάπτυξη για το λαό και όχι για την πλουτοκρατία.

5) Όχι στο «νέο σχολείο» του εξεταστικού μαραθώνιου, της ψευτοκατάρτισης και της τζάμπα μαθητικής εργασίας μέσω της μαθητείας. Σχολείο που να μορφώνει όχι να εξοντώνει. Ενιαίο Δωδεκάχρονο σχολείο, Δημόσιες και Δωρεάν μεταλυκειακές επαγγελματικές σχολές.

Διεκδικούμε:

6) ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΟΥΝ ΟΙ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ που γκρεμίζουν την αξιοπρέπεια μας, τις ζωές μας

7)Να μην γίνει καμία μείωση μισθών. Καταθέσαμε και συνεχίζουμε να καταθέτουμε στις διαπραγματεύσεις την ολοκληρωμένη πρόταση ΣΣΕ του σωματείου μας, ξεκινώντας ως κατώτατο όριο την κλαδική Συλλογική Σύμβαση που υπήρχε τελευταία για τους εργαζόμενους της Αττικής, με βασικό ωρομίσθιο 13,36 μικτά για όλους.

8) Προοπτικά Ενιαία κλαδική σύμβαση για όλους τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς στα φροντιστήρια Μ.Ε. και τα ξενόγλωσσα με ενιαία εργασιακά δικαιώματα. Βασικό μηνιαίο μισθό 1900€ μικτά, 1600€ καθαρά για όλους για πλήρες πρόγραμμα 21 ωρών/εβδομάδα ή 18 ωρών/εβδομάδα για τα ξενόγλωσσα. Βασικό ωρομίσθιο: 21,6€ μικτά.

9)Κατοχύρωση της πλήρους σταθερής απασχόλησης με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους τους μήνες του έτους, 

10) Αύξηση του αριθμού τριετιών για το επίδομα πολυετίας

11) Κατοχύρωση των αργιών και της οικονομικής απολαβής από αυτές.

12) κατοχύρωση των υπερωριών για επιπλέον ώρες, επιτηρήσεις, ενημερώσεις γονέων και προσαύξησή τους στο 75% επί του βασικού ωρομίσθιου

13) Αμοιβή για την διόρθωση γραπτών, Κατοχύρωση προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων για πρωτότυπες σημειώσεις του εργαζόμενου καθηγητή ή έκδοση βιβλίων του.

14) Κατοχύρωση 10λεπτων διαλλειμάτων 

15) Νομοθετική προστασία της Μητρότητας, υπηρέτησης της στρατιωτικής θητείας

16) Περιορισμός και εξάλειψη του φαινομένου του διασκορπισμού ωρών λιγότερων από το πλήρες ωράριο σε νέους συνάδελφους και όχι μόνο, στην κατεύθυνση συρρίκνωσης και κατάργησης του ωρομίσθιου. Νομοθετική Προστασία του συναδέλφου από ενδεχόμενη μείωση των ωρών του

17) Μετατροπή 2 διαδοχικών επάλληλων συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου

18) Προστασία από απολύσεις, Πολύ πιο έγκαιρη ενημέρωση για λύση σύμβασης ορισμένου χρόνου.

19) Κατάργηση ελαστικής απασχόλησης στο δημόσιο σχολείο

20) Το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για το επάγγελμα

21) Δημόσια και δωρεάν μόρφωση για όλα τα παιδιά.

 

Ε) Πρόγραμμα Δράσης.

Προχωράμε:

1) Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία των εργοδοτικών οργανώσεων την Τρίτη 1 Οκτώβρη στις 11 π.μ. την ίδια ώρα που γίνεται η 1η συνάντηση για συζήτηση για την ΣΣΕ με τους εργοδότες στην Αθήνα.

2) Μαζικές εξορμήσεις στα φροντιστήρια για εγγραφές μελών και πλατιά καμπάνια ενημέρωσης για την καταγγελία της ΣΣΕ και τις ατομικές συμβάσεις

3) Μαζικές δυναμικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στο 1ο δεκαήμερο του Οκτώβρη, σε εργοδότες μέλη του Δ.Σ. της ΟΕΦΕ, σαν ένδειξη διαμαρτυρίας και πίεσης για την στάση που κρατούν στο θέμα της ΣΣΕ.

4) Συμμετοχή στα πανεργατικά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ  το Σάββατο 5 Οκτώβρη.

5) Συμμετοχή  στην Προκήρυξη γενικής απεργίας για το θέμα της ΣΣΕ,  μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη, ώστε να υπάρξει συμπόρευση με όλους τους υπόλοιπους κλάδους. Δουλειά για την επιτυχία της. Να είναι η απαρχή της αλλαγής της κατάστασης στο χώρο των φροντιστηρίων. Να προταθεί να γίνει από κοινού και από τα υπόλοιπα πρωτοβάθμια σωματεία του κλάδου.

6) Συμμετοχή  στην απεργία της ΟΙΕΛΕ στις 15 Οκτώβρη, να γίνει αυτή η απεργία υπόθεση όλου του κλάδου.

7) Πίεση στην ΟΙΕΛΕ να προκηρύξει νέα 48ωρη απεργία στο κλάδο για τις ΣΣΕ, στην προοπτική της κλιμάκωσης το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη.

Στους αγώνες η ελπίδα!!

This entry was posted in Αποφάσεις Γ.Σ.. Bookmark the permalink.