Απόφαση της Γ.Σ. του ΣΕΦΙΕ στις 16/02/2014

Α. Πολιτική Κατάσταση

Η επίθεση του κεφαλαίου συνεχίζεται και κλιμακώνεται, καθώς η κρίση βαθαίνει……..

Η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, εντείνει την επίθεση στα δικαιώματα του λαού, στην ίδια τη ζωή του. Ιδιωτικοποιήσεις και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, απολύσεις, διαθεσιμότητα  στο δημόσιο, συγχωνεύσεις – καταργήσεις νοσοκομείων, απολύσεις, διαθεσιμότητα  καθηγητών στο δημόσιο σχολείο,  τρομακτικοί φόροι και χαράτσια, κατακρεούργηση ακόμη και των πενιχρών συντάξεων, αλματώδης αύξηση της ανεργίας στο 28%, εφαρμογή εργασιακού μεσαίωνα στον ιδιωτικό τομέα, με την επέλαση των ατομικών συμβάσεων, κατάργηση της ΕΓΣΣΕ,  τρομακτικές περικοπές στα νοσοκομεία και τα φάρμακα, διάλυση ουσιαστικά της Πρωτοβάθμιας Υγείας με την κατάργηση των Ιατρείων και μονάδων του ΕΟΠΠΥ, που θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή των ασθενών και των ασφαλισμένων, κ.λ.π. συνθέτουν το σκηνικό της ολοκληρωτικής επίθεσης του κεφαλαίου, που προσπαθεί να προστατεύσει την κερδοφορία του και να ξεπεράσει την κρίση του στην κυριολεξία, πάνω στα σώματα των εργατών..

 

Β. Η κατάσταση στην διάρκεια της χρονιάς στο χώρο των Φροντιστηρίων

Διανύουμε την 2η χρονιά της κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων. Μετά την κατάργηση τους η εφαρμογή των ατομικών συμβάσεων είναι πλέον καθολική με μέσο όρο μείωσης σε σχέση με την τελευταία κλαδική σύμβαση, να είναι της τάξης του πάνω από 30-40%. Μιλάμε πια για εξευτελιστικά ωρομίσθια των 5, 6, 7 ευρώ καθαρά στην καλύτερη των περιπτώσεων και στα ξενόγλωσσα ακόμη χειρότερα με 2, 3 και 4 ευρώ καθαρά. Φυσικά ούτε λόγος για τήρηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει (επιδόματα εορτών, αδείας κλπ). Ο κλάδος δεν έχει καμία ΣΣΕ και χαρακτηρίζεται ως «εργασιακή ζούγκλα». Την ίδια ώρα οι εργοδότες εξασφαλίζουν στην κυριολεξία «τζάμπα» νέους εργαζόμενους με τα προγράμματα voucher των  ΕΣΠΑ. Προκλητικά επίσης απέρριψαν την πρόταση του ΣΕΦΙΕ για τις ΣΣΕ, που υιοθετήθηκε από όλα σχεδόν τα πρωτοβάθμια σωματεία του κλάδου.  Η ανεργία στον κλάδο είναι επίσης τεράστια. Χαρακτηριστικά από την επικοινωνία που έχει το σωματείο με τα μέλη του, ο 1 στους 2 είναι άνεργος. Τα πράγματα θα χειροτερεύσουν προς τον Μάη- Ιούνη, όπου ελάχιστοι συνάδελφοι θα πάρουν ολόκληρο το επίδομα ανεργίας, ή ενδεχομένως και καθόλου, λόγω των ελάχιστων και υποτιμημένων ενσήμων καθώς και των ελάχιστων ωρομισθίων.

 

Γ. Τι κάνουμε;

Είναι η ώρα οι εργαζόμενοι να πάρουν αποφάσεις για την ίδια τους τη ζωή, να οργανωθούν στο σωματείο, να το μαζικοποιήσουν, να παλέψουν για τα δικαιώματά τους, να συμμετέχουν στις αποφάσεις του και στην υλοποίησή τους. Είναι η ώρα το σωματείο να απλωθεί σε όλους τους εργασιακούς χώρους της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, μιας και η επίθεση είναι παντού ενιαία. Σε πρώτη φάση το σωματείο να αγκαλιάσει όλους τους εργαζόμενους του κλάδου που δουλεύουν σε διάφορα προγράμματα σε διάφορα κέντρα, Ινστιτούτα. Να πάρει απόφαση να κάνει μέλη του όλους τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς που δουλεύουν στην ειδικότητά τους, με διάφορα προγράμματα σε χώρους όπως Ινστιτούτα, κέντρα Ξένων Γλωσσών, Φροντιστήρια, κ.λ.π. Είναι επίσης άμεσο ζήτημα να οργανώσει τους άνεργους του κλάδου, να τους φέρει κοντά στο σωματείο. Είναι πλέον ανάγκη στον πόλεμο των εργοδοτών να απαντήσουμε συλλογικά, δυνατά, να μην τους αφήσουμε σε «χλωρό κλαρί».

 

Δ. Προγραμματισμός Δράσης

Το σωματείο άμεσα να πάρει πρωτοβουλίες για δράσεις όπως:

α) για το ζήτημα των ΣΣΕ:

1) Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία των εργοδοτικών οργανώσεων. (Μάρτης – Μάης)

2) Μαζικές δυναμικές παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από φροντιστήρια μελών του Δ.Σ. των ΟΕΦΕ και ΣΦΒΕ. (Μάρτης – Ιούνης)

3) Μαζικές εξορμήσεις στα φροντιστήρια για εγγραφές μελών και πλατιά καμπάνια ενημέρωσης για την πρόταση του ΣΕΦΙΕ για την ΣΣΕ  ενάντια στις ατομικές συμβάσεις

4) Εξορμήσεις- ενημερώσεις του σωματείου στους γονείς και τους μαθητές μας τον  Απρίλη – Μάη στις ενημερώσεις γονέων που γίνονται στα Φροντιστήρια

5) Διοργάνωση εκδήλωσης με θέμα «ελαστικές εργασιακές σχέσεις ΣΣΕ, και Ευρωπαϊκή Ένωση» Τέλη Απρίλη – Αρχές Μάη

6) Παρεμβάσεις σε συνέδρια – εκδηλώσεις των εργοδοτικών οργανώσεων.

7) Κοινή εκδήλωση ή συνέντευξη τύπου όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων για την καταγγελία της εργοδοτικής αδιαλλαξίας.

β) για το ζήτημα των άνεργων συναδέλφων μας:

1) Άμεση τηλεφωνική καταγραφή των ανέργων συναδέλφων μας από το μητρώο του σωματείου

2) Διοργάνωση σύσκεψης στο 1ο δεκαπενθήμερο του Μάρτη και επιτροπής ανέργων του σωματείου με αιτήματα:

Α) Επίδομα ανεργίας για όλη την περίοδο της ανεργίας, καθώς και καμία μείωσή του με βάση τις αποδοχές ή ένσημα

Β) Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ. Μοναδική Προϋπόθεση για αυτούς που είχαν δουλειά 25 ένσημα τα τελευταία 2 χρόνια πριν το διάστημα της ανεργίας τους. Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς ασφαλιστική επιβάρυνση των ανέργων.

Γ) Σφράγισμα των ασφαλιστικών βιβλιαρίων υγείας όλων των ανέργων συναδέλφων μας. Όσο διαρκεί η ανεργία να έχουν πλήρης δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αυτοί και τα μέλη των οικογενειών τους Δράσεις του σωματείου στα Γραφεία του ΙΚΑ γι αυτό το θέμα.

Δ) Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών από τον ΟΑΣΘ. Συνάντηση του Δ.Σ.  με τον ΟΑΣΘ.

Ε) Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, θέρμανσης, ηλεκτρικού ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.

Στ) Κατάργηση χαρατσιών, ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, απαγόρευση πλειστηριασμών, επιδότηση ενοικίου στο 100% από το κράτος για όσο διάστημα διαρκεί  ανεργία. Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό είναι κάποιος άνεργος.

3) Από τέλη Φλεβάρη συμμετοχή σε κινητοποιήσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας και άλλες δράσεις μαζί με άλλες επιτροπές ανέργων σωματείων, Λαϊκών  επιτροπών. Το Δ.Σ. μαζί με την επιτροπή να καθορίσει πρόγραμμα συμμετοχής- οργάνωσης δράσεων.

4) Κεντρική Μαζική Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στα κεντρικά Γραφεία του ΟΑΕΔ στα Τέλη Μάη- Αρχές Ιούνη.

γ) για τους συναδέλφους που δουλεύουν στα 5μηνα προγράμματα ΕΣΠΑ-ΟΑΕΔ:

1) Κάλεσμα σε σύσκεψη σε συναδέλφους μέχρι τέλη Φλεβάρη – Αρχές Μάρτη. Εγγραφές τέτοιων συναδέλφων στο σωματείο.

2) Το Δ.Σ. να ζητήσει με παρέμβασή του από τα γραφεία του ΟΑΕΔ την καταγραφή και πληροφόρηση του σωματείου των νέων συναδέλφων που δουλεύουν στα προγράμματα αυτά με στόχο την άμεση επικοινωνία του σωματείου με τους συναδέλφους.

3) Δημιουργία επιτροπής  εργαζόμενων στα 5μηνα προγράμματα με αιτήματα:

α) Να καταβάλλεται κάθε μήνα ο μισθός και όχι στο τέλος του προγράμματος. Να καταργηθεί ο όρος «ωφελούμενος» και να θεωρούνται εργαζόμενοι οι συνάδελφοι.

β) Εργασία και καθήκοντα με βάση την πρόσληψη.

γ) Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, ένσημο από την πρώτη μέρα δουλειάς. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους εργαζόμενους στα προγράμματα και τους ανέργους.

δ) Πλήρης εργασιακά δικαιώματα (επίδομα αδείας, αποζημίωση αδείας, άδεια, λόγω ασθενείας, επίδομα εορτών)

ε) Επίδομα ανεργίας κανονικά μετά το τέλος του προγράμματος.

Στ) κατάργηση όλων των δουλεμπορικών προγραμμάτων εργασίας, Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

 

Κανένας μόνος του! Στους αγώνες η ελπίδα!!

This entry was posted in Αποφάσεις Γ.Σ.. Bookmark the permalink.