Ανοιχτό Γράμμα…………

Αγαπητοί Συνάδελφοι, Γονείς και παιδιά

Απευθυνόμαστε σε εσάς ως εργαζόμενοι που βιώνουμε μαζί σας τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Αυτή δεν προήλθε ούτε επειδή ζούσαμε με δανεικά, ούτε από μία απλή κακοδιαχείριση των οικονομικών. Είναι κρίση που σχετίζεται με τη φύση της ανταγωνιστικής κοινωνίας που ζούμε, με το ολοένα μεγαλύτερο κυνήγι του κέρδους, που για να πραγματοποιηθεί αυτό πρέπει να συμπιεσθεί το «εργατικό κόστος» δηλαδή οι μισθοί, η υγεία, η παιδεία  όσο γίνεται χαμηλότερα. Αυτός που θα  το πραγματοποιήσει καλύτερα, αυτός θα είναι πιο ανταγωνιστικός και θα επικρατήσει στην αγορά.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στο χώρο των Φροντιστηρίων. Πίσω από την φανταχτερή βιτρίνα της «προσφοράς στην εκπαίδευση» κρύβεται ένα καθεστώς, από τα πιο άθλια «εργασιακής γαλέρας». Διανύουμε ήδη την 2η χρονιά της κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων. Μετά την κατάργηση τους η εφαρμογή των ατομικών συμβάσεων είναι πλέον καθολική με μέσο όρο μείωσης σε σχέση με την τελευταία κλαδική σύμβαση, να είναι της τάξης του πάνω από 50-60%. Μιλάμε πια για εξευτελιστικά ωρομίσθια των 5, 6, 7 ευρώ καθαρά στην καλύτερη των περιπτώσεων και στα ξενόγλωσσα ακόμη χειρότερα με 2, 3 και 4 ευρώ καθαρά. Φυσικά ούτε λόγος για τήρηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει (επιδόματα εορτών, αδείας κλπ). Ο κλάδος δεν έχει καμία ΣΣΕ και χαρακτηρίζεται ως «εργασιακή ζούγκλα». Την ίδια ώρα οι εργοδότες εξασφαλίζουν στην κυριολεξία «τζάμπα» νέους εργαζόμενους με τα προγράμματα voucher των  ΕΣΠΑ(5μηνα), σε πρώτη φάση για να καλύπτουν τις διοικητικές τους υπηρεσίες και στην συνέχεια και σε εκπαιδευτικό επίπεδο, (Ξενόγλωσσα) χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα. Οι έρευνες (στοιχεία ΕΛ.ΣΤΑΤ) δείχνουν ότι ακόμη και στα χρόνια της κρίσης ενθυλακώνουν πάνω από 1,5 δις ευρώ και δουλεύουν με ποσοστά 15-35% κέρδους και σε πολλές περιπτώσεις με πάνω από 50%. Παραπονιούνται ότι «δεν βγαίνουν» αλλά πάντα βρίσκουν χρήματα για να διοργανώνουν διαφημιστικές «φιέστες» (Παγκόσμιο Συνέδριο των Φροντιστών στο Μέγαρο, τον Ιούλιο του 2013, κ.λπ.),  για να διαφημίσουν το έργο τους σε βάρος του Δημόσιου Σχολείου που συστηματικά υπονομεύεται από όλες τις κυβερνήσεις χρόνια τώρα με τις απανωτές «μεταρρυθμίσεις».

Προκλητικά επίσης απέρριψαν την πρόταση του ΣΕΦΙΕ του σωματείου μας για τις ΣΣΕ, που υιοθετήθηκε από όλα σχεδόν τα πρωτοβάθμια σωματεία του κλάδου σε όλη την Ελλάδα.

Αγαπητοί γονείς και παιδιά

Είμαστε σκληρά εργαζόμενοι, οι καθηγητές που μοχθούμε μαζί σας για να ευοδωθούν οι κόποι και η αγωνία σας. Προφανώς από τα παραπάνω καταλαβαίνετε ότι το συντριπτικό κομμάτι από τα χρήματα που δίνετε, δεν πηγαίνουν στους συνάδελφους καθηγητές που περνούν πολλές ώρες μαζί σας. Αυτή είναι η πραγματική αλήθεια πίσω από τα «ιλουστρασιόν» διαφημιστικά φυλλάδια.   Προσπαθούμε και εμείς σαν εργαζόμενοι να αντισταθούμε στις συνθήκες εργασίας που «σμπαραλιάζουν» τις ζωές μας. Ποιος από εσάς θα ήθελε καθηγητές απλήρωτους ή κακοπληρωμένους, αδύναμους σκυφτούς και υποταγμένους; Τι εκπαίδευση μπορεί να δοθεί μέσα σε ένα τέτοιο καθεστώς; Τι παράδειγμα δίνουμε στα παιδιά μας όταν εμείς οι καθηγητές αλλά και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι σκύβουμε το κεφάλι σε αυτή την κατάσταση; Μην ξεχνάτε: «δάσκαλος σκυφτός, αμόρφωτος λαός».

Συμπαραταχθείτε μαζί με τους εργαζόμενους (συνάδελφους) καθηγητές των παιδιών σας, που παλεύουν μέσα από το σωματείο τους τον ΣΕΦΙΕ. Μην έχετε εμπιστοσύνη σε αυτά που θα ακούσετε από τους εργοδότες. Πιέστε τους και απαιτήστε κλαδική σύμβαση για τους καθηγητές του παιδιού σας. Ενημερωθείτε για τις εργασιακές συνθήκες, ελάτε σε επικοινωνία με τον ΣΕΦΙΕ,  οργανωθείτε και εσείς στα σωματεία του κλάδου σας ή στις Λαϊκές Επιτροπές που δρουν στη γειτονιά σας. Μόνο έτσι με την οργάνωση μιας πλατιάς Λαϊκής Συμμαχίας που θα κοντράρεται με την πολιτική που διαλύει τις ζωές μας, και να ανοίγει την προοπτική  ενός άλλου δρόμου για την κοινωνία, μπορούμε όλοι να ελπίζουμε και σαν εργαζόμενοι και για το μέλλον των παιδιών μας.

Ο ΣΕΦΙΕ παλεύει:

1) ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΟΥΝ ΟΙ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ που γκρεμίζουν την αξιοπρέπεια μας, τις ζωές μας. Ουσιαστικές Κλαδικές  ΣΣΕ.

Κατώτατο ημερομίσθιο 13,36€ μικτά. Ένσημα κανονικά, δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, επιδόματα πολυετίας, σπουδών, αδεία, αποζημίωση  αδείας.

2)Κατοχύρωση της πλήρους σταθερής απασχόλησης με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους τους μήνες του έτους, 

3) Αύξηση του αριθμού τριετιών για το επίδομα πολυετίας

4) Κατοχύρωση των αργιών και της οικονομικής απολαβής από αυτές.

5) κατοχύρωση των υπερωριών για επιπλέον ώρες, επιτηρήσεις, ενημερώσεις γονέων και προσαύξησή τους στο 75% επί του βασικού ωρομίσθιου

6) Αμοιβή για την διόρθωση γραπτών, Κατοχύρωση προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων για πρωτότυπες σημειώσεις του εργαζόμενου καθηγητή ή έκδοση βιβλίων του.

7) Κατοχύρωση 10λεπτων διαλλειμάτων 

8) Νομοθετική προστασία της Μητρότητας, υπηρέτησης της στρατιωτικής θητείας

9) Περιορισμός και εξάλειψη του φαινομένου του διασκορπισμού ωρών λιγότερων από το πλήρες ωράριο σε νέους συνάδελφους και όχι μόνο, στην κατεύθυνση συρρίκνωσης και κατάργησης του ωρομίσθιου. Νομοθετική Προστασία του συναδέλφου από ενδεχόμενη μείωση των ωρών του

10) Μετατροπή 2 διαδοχικών επάλληλων συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου

11) Προστασία από απολύσεις, Πολύ πιο έγκαιρη ενημέρωση για λύση σύμβασης ορισμένου χρόνου.

12) Να απεικονίζονται σωστά τα ένσημα και οι απολαβές ώστε να μπορούμε  να παίρνουμε το επίδομα ανεργίας το καλοκαίρι.

Στους  Αγώνες η ελπίδα  !

στα σωματεία η δύναμη, στη Λαϊκή Συμμαχία η προοπτική!

Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης Β. Ελλάδας (ΣΕΦΙΕ Θ-Β.Ελλάδας)

This entry was posted in Ανακοινώσεις, Καταγγελίες. Bookmark the permalink.