Ανακοίνωση ΣΕΦΙΕ για την απεργία της Πρωτομαγιάς

Η 1η Μάη είναι η μέρα που η παγκόσμια εργατική τάξη τιμά αγωνιστικά τους νεκρούς εργάτες του Σικάγο, τους ηρωικούς αγώνες και τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος στην ταξική πάλη με το κεφάλαιο και τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού, διατρανώνοντας την απόφασή της να συνεχίσει ως το τέλος, ως τη νίκη.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να έχουμε όλοι δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς και μεροκάματα, να εργαζόμαστε λιγότερες ώρες, να αυξηθεί ο ελεύθερος χρόνος. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις να ζούμε χωρίς το βραχνά της ανασφάλειας και της ανεργίας, να είμαστε καλυμμένοι από ένα ευρύ σύστημα κοινωνικής φροντίδας.

Και όμως ζούμε με αδιάκοπο άγχος, ανασφάλεια και κυνηγάμε τη ζωή από πίσω. Ανεργία, εξαθλίωση, κακοπληρωμένη εργασία, ακριβοπληρωμένες και χαμηλής ποιότητας παροχές Υγείας και Παιδείας.

Στον χώρο των φροντιστηρίων διανύουμε την 2η χρονιά της κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων. Μετά την κατάργηση τους η εφαρμογή των ατομικών συμβάσεων είναι πλέον καθολική με μέσο όρο μείωσης σε σχέση με την τελευταία κλαδική σύμβαση, να είναι της τάξης του πάνω από 30-40%. Μιλάμε πια για εξευτελιστικά ωρομίσθια των 5, 6, 7 ευρώ καθαρά στην καλύτερη των περιπτώσεων και στα ξενόγλωσσα ακόμη χειρότερα με 2, 3 και 4 ευρώ καθαρά. Φυσικά ούτε λόγος για τήρηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει (επιδόματα εορτών, αδείας κλπ). Ο κλάδος δεν έχει καμία ΣΣΕ και χαρακτηρίζεται ως «εργασιακή ζούγκλα». Την ίδια ώρα οι εργοδότες εξασφαλίζουν στην κυριολεξία «τζάμπα» νέους εργαζόμενους με τα προγράμματα voucher των ΕΣΠΑ. Προκλητικά επίσης απέρριψαν την πρόταση του ΣΕΦΙΕ για τις ΣΣΕ, που υιοθετήθηκε από όλα σχεδόν τα πρωτοβάθμια σωματεία του κλάδου. Η ανεργία στον κλάδο είναι επίσης τεράστια. Χαρακτηριστικά από την επικοινωνία που έχει το σωματείο με τα μέλη του, ο 1 στους 2 είναι άνεργος. Τα πράγματα θα χειροτερεύσουν προς τον Μάη- Ιούνη, όπου ελάχιστοι συνάδελφοι θα πάρουν ολόκληρο το επίδομα ανεργίας, ή ενδεχομένως και καθόλου, λόγω των ελάχιστων και υποτιμημένων ενσήμων καθώς και των ελάχιστων ωρομισθίων.

Η απάντηση στο ερώτημα «τι φταίει και βασανιζόμαστε» βρίσκεται στο γεγονός ότι τον παραγόμενο από εμάς πλούτο τον αρπάζουν μια χούφτα καπιταλιστές, ότι κριτήριο της παραγωγής δεν είναι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών, αλλά η αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Τα συνεχόμενα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που προσφέρουν τεράστια αύξηση κερδών και προνομίων στα μονοπώλια είναι όρος για να ξεπεράσουν την κρίση τους.

Να στείλουμε μήνυμα σε μεγαλοεργοδοσία, κυβέρνηση, κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό ότι είμαστε όρθιοι, σκληροτράχηλοι, ανίκητοι για να υπερασπιστούμε τη ζωή και το μέλλον των παιδιών μας.

Σήμερα όσο ποτέ, χρειάζεται να ενισχυθεί η συσπείρωση στις γραμμές του αγώνα. Έχουν βάλει στο μάτι τη συνδικαλιστική δράση, το δικαίωμα στην απεργία, στις διεκδικήσεις. Είναι ζήτημα επιβίωσης να αποκρούσουμε την επίθεση στα νώτα του εργατικού κινήματος. Να μην επιτρέψουμε να βάλουν χέρι στα σωματεία. Να οργανωθούμε σε αυτά, να δυναμώσει η παρέμβασή τους. Να μην αφήσουμε την εργοδοσία να αλωνίζει στους κλάδους και στους τόπους δουλειάς.

Εμείς να γίνουμε οι αφέντες του πλούτου που παράγεται.

Χωρίς εμάς δεν μπορεί να υπάρξει πλούτος. Δίχως όμως τους καπιταλιστές, μια χούφτα παρασίτων, μπορεί.

Ο ΣΕΦΙΕ συμμετέχει στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την Τετάρτη 1η Μάη στις 10.30 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου

Ζήτω η 1η Μάη!

Ζήτω η παγκόσμια εργατική τάξη!

 

 

This entry was posted in Αποφάσεις Δ.Σ., Ανακοινώσεις, Δράσεις. Bookmark the permalink.