Απόφαση Γενικής Συνέλευσης 21-9-2014

Συνάδελφοι πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 21-9-2014 η Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας, στα πλαίσια της οποίας υπερψηφίστηκε το πλαίσιο της Π.Σ.Κ. Αγωνιστικής Συσπείρωσης.
Κατόπιν τούτου πάρθηκε η παρακάτω απόφαση  :

Α. Πολιτική Κατάσταση

Η επίθεση του κεφαλαίου συνεχίζεται και κλιμακώνεται, ακόμη και στην ύφεση……..

Η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, εντείνει την επίθεση στα δικαιώματα του λαού, στην ίδια τη ζωή του. Ιδιωτικοποιήσεις και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, διαθεσιμότητα στο δημόσιο, συγχωνεύσεις – καταργήσεις νοσοκομείων, σχολεία με τεράστια κενά σε καθηγητές και ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, απολύσεις, τρομακτικοί φόροι και μονιμοποίηση των χαρατσιών (ΕΝΦΙΑ), κατακρεούργηση ακόμη και των πενιχρών συντάξεων, «μονιμοποίηση» της ανεργίας στο 27%, εφαρμογή εργασιακού μεσαίωνα στον ιδιωτικό τομέα, με την επέλαση των ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων, κατάργηση της ΕΓΣΣΕ, κ.λ.π. συνθέτουν το σκηνικό της συνεχιζόμενης επίθεσης του κεφαλαίου, που προσπαθεί να προστατεύσει την κερδοφορία του και να ξεπεράσει την κρίση του στην κυριολεξία, πάνω στα σώματα των εργατών.. Παράλληλα ετοιμάζουν νέο ασφαλιστικό με ακόμη χειρότερες συντάξεις, και είναι στα σκαριά ο νέος συνδικαλιστικός νόμος που ουσιαστικά θέτει «υπό περιορισμό» την συνδικαλιστική δράση και το δικαίωμα της απεργίας.

 

Β. Η κατάσταση στην διάρκεια της χρονιάς στο χώρο των Φροντιστηρίων

Μπαίνουμε στην 3η χρονιά της κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων. Μετά την κατάργηση τους η εφαρμογή των ατομικών συμβάσεων είναι πλέον καθολική με μέσο όρο μείωσης σε σχέση με την τελευταία κλαδική σύμβαση, να είναι της τάξης του πάνω από 30-40%. Μιλάμε πια για εξευτελιστικά ωρομίσθια των 5, 6, 7 ευρώ καθαρά στην καλύτερη των περιπτώσεων και στα ξενόγλωσσα ακόμη χειρότερα με 2, 3 και 4 ευρώ καθαρά. Φυσικά ούτε λόγος για τήρηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει (επιδόματα εορτών, αδείας κλπ). Ήδη αρκετοί εργοδότες δεν πληρώνουν παράνομα αυτά επιδόματα. Την ίδια ώρα οι εργοδότες εξασφαλίζουν στην κυριολεξία «τζάμπα» νέους εργαζόμενους με τα προγράμματα voucher των ΕΣΠΑ. Προκλητικά επίσης απέρριψαν πριν 1 χρόνο την πρόταση του ΣΕΦΙΕ για τις ΣΣΕ, που υιοθετήθηκε από όλα σχεδόν τα πρωτοβάθμια σωματεία του κλάδου. Η ανεργία στον κλάδο είναι επίσης τεράστια. Χαρακτηριστικά από την επικοινωνία που έχει το σωματείο με τα μέλη του, ο 1 στους 2 είναι άνεργος. Επίσης το καθεστώς των υποτιμημένων ενσήμων ή της χρόνιας απληρωσιάς έχει γίνει νόμος. Συνολικά ο κλάδος δεν έχει καμία ΣΣΕ και χαρακτηρίζεται ως «εργασιακή ζούγκλα».

 

Γ. Τι κάνουμε;

Εδώ και πολύ καιρό είναι ώριμη η ανάγκη, οι εργαζόμενοι να πάρουν αποφάσεις για την ίδια τους τη ζωή, να οργανωθούν στο σωματείο, να το μαζικοποιήσουν, να παλέψουν για τα δικαιώματά τους, να συμμετέχουν στις αποφάσεις του και στην υλοποίησή τους. Είναι η ώρα το σωματείο να απλωθεί σε όλους τους εργασιακούς χώρους της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, μιας και η επίθεση είναι παντού ενιαία. Είναι ώρα να αναπτυχθεί καλύτερος συντονισμός με τα πρωτοβάθμια σωματεία του κλάδου, να υπάρξει βοήθεια και στήριξη και από τα υπόλοιπα ταξικά σωματεία. Πρώτα βήματα σε έναν τέτοιο συντονισμό, και απάντηση της εργατικής τάξης στην επίθεση του κεφαλαίου μπορεί να αποτελέσουν και η συμμετοχή στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 1 Νοέμβρη και η δουλειά που πρέπει να προηγηθεί πριν από αυτό. Οι εργαζόμενοι στην Ιδιωτική Εκπαίδευση και παντού μπορούμε να υψώσουμε το ανάστημά μας να απαλλαγούμε από ιδεολογήματα των αφεντικών, από τη λογική του «μικρότερου κακού», των μειωμένων απαιτήσεων από τα δικαιώματά μας, από τη φάση της απραξίας. Μπορούμε με ενωμένο αγώνα να δοθούν λύσεις στα λαϊκά προβλήματα που ταλανίζουν τις οικογένειες μας. Προϋπόθεση για να λυθούν αυτά είναι η συσπείρωση δυνάμεων σε μία άλλη πολιτική προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων, άλλος δρόμος ανάπτυξης που θα συγκρούεται με τα μεγάλα συμφέροντα, θα σπάσει τα δεσμά της Ε.Ε., και των μονοπωλίων, που θα μετατρέψει σε κοινωνική- λαϊκή περιουσία τον πλούτο που παράγεται.

Σε πρώτη φάση το σωματείο να αγκαλιάσει όλους τους εργαζόμενους του κλάδου που δουλεύουν σε διάφορα προγράμματα σε διάφορα κέντρα, Ινστιτούτα. Έχει ήδη πάρει απόφαση για τους συνάδελφους εκπαιδευτικούς των ΕΣΠΑ, να πάρει απόφαση να κάνει μέλη του όλους τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς που δουλεύουν στην ειδικότητά τους, με διάφορα προγράμματα σε χώρους όπως Ινστιτούτα, κέντρα Ξένων Γλωσσών, Φροντιστήρια, κ.λ.π. Είναι επίσης άμεσο ζήτημα να οργανώσει τους άνεργους του κλάδου, να τους φέρει κοντά στο σωματείο. Είναι πλέον ανάγκη στον πόλεμο των εργοδοτών να απαντήσουμε συλλογικά, δυνατά, να μην τους αφήσουμε σε «χλωρό κλαρί».

Δ. Προγραμματισμός Δράσης

Το σωματείο άμεσα να πάρει πρωτοβουλίες για δράσεις όπως:

α) για το ζήτημα των ΣΣΕ:

1) Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία των εργοδοτικών οργανώσεων. Μαζικές δυναμικές παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από φροντιστήρια μελών του Δ.Σ. των ΟΕΦΕ και ΣΦΒΕ. (Οκτώβρης – Νοέμβρης)

2) Μαζικές εξορμήσεις στα φροντιστήρια για εγγραφές μελών και πλατιά καμπάνια ενημέρωσης για την πρόταση του ΣΕΦΙΕ για την ΣΣΕ ενάντια στις ατομικές συμβάσεις

3) Εξορμήσεις- ενημερώσεις του σωματείου στους γονείς και τους μαθητές μας τον Νοέμβρη – Δεκέμβρη στις ενημερώσεις γονέων που γίνονται στα Φροντιστήρια

4) Κοινή εκδήλωση ή συνέντευξη τύπου όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων για την καταγγελία της εργοδοτικής αδιαλλαξίας.

β) για το ζήτημα των άνεργων συναδέλφων μας και των συναδέλφων ΕΣΠΑ:

1) Άμεση τηλεφωνική καταγραφή των ανέργων συναδέλφων μας από το μητρώο του σωματείου

2) Διοργάνωση σύσκεψης στο 2ο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη και συγκρότηση επιτροπής του σωματείου με αιτήματα:

Α) Επίδομα ανεργίας για όλη την περίοδο της ανεργίας, καθώς και καμία μείωσή του με βάση τις αποδοχές ή ένσημα

Β) Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ. Μοναδική Προϋπόθεση για αυτούς που είχαν δουλειά 25 ένσημα τα τελευταία 2 χρόνια πριν το διάστημα της ανεργίας τους. Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς ασφαλιστική επιβάρυνση των ανέργων.

Γ) Σφράγισμα των ασφαλιστικών βιβλιαρίων υγείας όλων των ανέργων συναδέλφων μας. Όσο διαρκεί η ανεργία να έχουν πλήρης δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αυτοί και τα μέλη των οικογενειών τους Δράσεις του σωματείου στα Γραφεία του ΙΚΑ γι αυτό το θέμα.

Δ) Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών από τον ΟΑΣΘ. Συνάντηση του Δ.Σ. με τον ΟΑΣΘ.

Ε) Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, θέρμανσης, ηλεκτρικού ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.

Στ) Κατάργηση χαρατσιών, ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, απαγόρευση πλειστηριασμών, επιδότηση ενοικίου στο 100% από το κράτος για όσο διάστημα διαρκεί ανεργία. Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό είναι κάποιος άνεργος.

για τους συναδέλφους των ΕΣΠΑ:

α) Να καταβάλλεται κάθε μήνα ο μισθός και όχι στο τέλος του προγράμματος. Να καταργηθεί ο όρος «ωφελούμενος» και να θεωρούνται εργαζόμενοι οι συνάδελφοι.

β) Εργασία και καθήκοντα με βάση την πρόσληψη.

γ) Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, ένσημο από την πρώτη μέρα δουλειάς. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους εργαζόμενους στα προγράμματα και τους ανέργους.

δ) Πλήρης εργασιακά δικαιώματα (επίδομα αδείας, αποζημίωση αδείας, άδεια, λόγω ασθενείας, επίδομα εορτών)

ε) Επίδομα ανεργίας κανονικά μετά το τέλος του προγράμματος.

Στ) κατάργηση όλων των δουλεμπορικών προγραμμάτων εργασίας, Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

 

3) Από τέλη Οκτώβρη συμμετοχή σε κινητοποιήσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας και άλλες δράσεις μαζί με άλλες επιτροπές ανέργων σωματείων, Λαϊκών επιτροπών. Το Δ.Σ. μαζί με την επιτροπή να καθορίσει πρόγραμμα συμμετοχής- οργάνωσης δράσεων.

4) Προχωρούμε στην συμμετοχή στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο, παρέμβασης της εργατικής τάξης στις εξελίξεις που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 1 Νοέμβρη στην Αθήνα!!

Κανένας μόνος του! Στους αγώνες η ελπίδα!!

This entry was posted in Αποφάσεις Γ.Σ., Ανακοινώσεις. Bookmark the permalink.