Απόφαση της Γ.Σ. του ΣΕΦΙΕ (01/03/2015)

Συνάδελφισσες –οι

Α. Πολιτική Κατάσταση

Ένα μήνα και κάτι μετά τις εκλογές στις 25 Γενάρη και καθένας μπορεί να καταλάβει πλέον, ύστερα και από τις ραγδαίες εξελίξεις, την συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής με άλλο μείγμα – περιτύλιγμα από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μιας πολιτικής που κινείται στις ράγες της Ε.Ε, της καπιταλιστικής ανάπτυξης πάνω στα ερείπια των λαϊκών κατακτήσεων, της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, της ανάκαμψης του κεφαλαίου από την κρίση. Έτσι η συνέχιση του 70% των μνημονιακών μέτρων και η υιοθέτηση του υπόλοιπου 30% από τα μέτρα- εργαλεία του ΟΟΣΑ βαπτίζεται νέα κοινωνική συμφωνία, η επέκταση- 4-μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης βαπτίζεται πρόγραμμα «γέφυρα», οι δανειστές γίνονται «εταίροι» και η τρόϊκα που «έφυγε» βαπτίστηκε «θεσμοί της Κομισιόν, του ΔΝΤ, και της Ε.Κ.Τ». Όλα αυτά κάτω από τον επικοινωνιακό ορυμαγδό των ΜΜΕ και της συγκυβέρνησης, βαπτίζονται στην κυριολεξία «από κρέας σε ψάρι». Από όλες αυτές τις εξελίξεις πρέπει οι εργαζόμενοι να βγάλουν συμπεράσματα, να τελειώσουν με ψευδαισθήσεις και αυταπάτες και να οργανώσουν τον αγώνα τους, να συσπειρωθούν μαζικά μέσα από τα ταξικά σωματεία τους και να διεκδικήσουν «την κάλυψη όλων των απωλειών που υπέστησαν κατά την διάρκεια της κρίσης». Να μην περάσει η αναμονή, οι μειωμένες απαιτήσεις, η λογική «ότι χάσαμε, χάσαμε, ας περιμένουμε», να μην περάσει στη ζωή η λογική της «ζωής με ψίχουλα». Ο ταξικός αντίπαλος η εργοδοσία, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές είναι εδώ. Σε όλους τους κλάδους παραμένει και εντείνεται η εργοδοτική επίθεση. Οι απολύσεις η ανεργία, τα προγράμματα voucher, η μαύρη εργασία, τα υποτιμήμενα ένσημα, η απληρωσιά οι άθλιες ελαστικές εργασιακές σχέσεις είναι όλα εδώ. Και είναι εδώ εφόσον η Ε.Ε. είναι εδώ, τα μονοπώλια και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν την οικονομία και την εξουσία στα χέρια τους. Όσο όλα αυτά βρίσκονται εδώ το εργατικό λαϊκό κίνημα είναι υποχρεωμένο να μάχεται να διεκδικεί σήμερα την κάλυψη των απωλειών, αύριο την προοπτική της αποδέσμευσης από την Ε.Ε., της διαγραφής όλου του χρέους γιατί δεν του δημιούργησαν οι εργαζόμενοι σε μία κοινωνία που τα κλειδιά της οικονομίας και της εξουσίας θα τα έχουν οι εργαζόμενοι.

Β. Η Κατάσταση στον κλάδο – Τι κάνουμε

Είναι σαφές εδώ και περίπου 3 χρόνια μετά την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων ο χώρος των φροντιστηρίων είναι μία «εργασιακή ζούγκλα» ένα «σύγχρονο δουλεμπόριο», όπου οι εργοδότες αξιοποιώντας όλους τους αντεργατικούς νόμους που έχουν περάσει, την εργασιακή ανασφάλεια της εποχιακής εργασίας (8 με 9 μήνες εργασίας) , την τρομοκρατία, τις απολύσεις, την απληρωσιά, τα προγράμματα απασχόλησης, τα υποτιμημένα ένσημα, την εργασία με μπλοκάκι, την τζάμπα εργασία σε πολλές περιπτώσεις, κάθε λογής λογιστική απάτη σε βάρος των εργαζομένων, έχουν διαμορφώσει ένα κλίμα «σιγής νεκροταφείου».

Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη ειδικά τώρα που με την συγκυβέρνηση να προσπαθεί να περάσει την αναμονή και να παγιώσει το κλίμα μειωμένων απαιτήσεων, να ανασυνταχθεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Στον κλάδο μας το σωματείο να πάρει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες

α) που θα το βοηθήσουν να μαζικοποιηθεί,

β) να διεκδικήσει ξανά Ενιαία Κλαδική Σύμβαση στη βάση της πρότασης που έχει το σωματείο,

γ)να συμβάλλει αποφασιστικά και να συντονίσει τη δράση με τα υπόλοιπα ταξικά σωματεία του κλάδου, στα πλαίσια του ΠΑΜΕ,

δ) να αγκαλιάσει όλους τους εργαζόμενους και ανέργους του κλάδου,

ε) να οργανώσει και τους νέους συναδέλφους που δουλεύουν με τα προγράμματα κατάρτισης,

στ) να πάρει πρωτοβουλίες για δράσεις και με άλλους φορείς και σωματεία για το ασφαλιστικό, το φορολογικό, για την Παιδεία.

Γ. Προγραμματισμός Δράσης

Το σωματείο άμεσα να πάρει πρωτοβουλίες για δράσεις όπως:

α) για το ζήτημα των ΣΣΕ:

1) Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία των εργοδοτικών οργανώσεων. (Μάρτης – Μάης)

2) Μαζικές δυναμικές παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από φροντιστήρια μελών του Δ.Σ. των ΟΕΦΕ και ΣΦΒΕ. (Μάρτης – Ιούνης)

3) Εξορμήσεις- ενημερώσεις του σωματείου στους γονείς και τους μαθητές μας τον Απρίλη – Μάη στις ενημερώσεις γονέων που γίνονται στα Φροντιστήρια

4) Διοργάνωση εκδήλωσης με θέμα «ελαστικές εργασιακές σχέσεις και ασφάλιση» Μέσα Μάη

5) Παρεμβάσεις σε συνέδρια – εκδηλώσεις των εργοδοτικών οργανώσεων.

6) Κοινή εκδήλωση ή συνέντευξη τύπου όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων, δράσεις για την διεκδίκηση από κοινού ενιαίας κλαδικής σύμβασης από όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία του κλάδου που συσπειρώνονται στο πλαίσιο διεκδίκησης του ΠΑΜΕ.

7) Στήριξη στον αγώνα των απλήρωτων συναδέλφων του Ι.Μ.Χ.Α

β) για το ζήτημα των άνεργων συναδέλφων μας και των συνάδελφων εργαζόμενων σε προγράμματα:

1) Να προχωρήσει τηλεφωνική καταγραφή των ανέργων συναδέλφων μας από το μητρώο του σωματείου

2) Διοργάνωση σύσκεψης στο 2ο δεκαπενθήμερο του Μάρτη και επιτροπής ανέργων- εργαζόμενων στα προγράμματα ΕΣΠΑ του σωματείου με αιτήματα:

Για τους άνεργους συναδέλφους:

Α) Επίδομα ανεργίας για όλη την περίοδο της ανεργίας, καθώς και καμία μείωσή του με βάση τις αποδοχές ή ένσημα

Β) Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ. Μοναδική Προϋπόθεση για αυτούς που είχαν δουλειά 25 ένσημα τα τελευταία 2 χρόνια πριν το διάστημα της ανεργίας τους. Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς ασφαλιστική επιβάρυνση των ανέργων.

Γ) Σφράγισμα των ασφαλιστικών βιβλιαρίων υγείας όλων των ανέργων συναδέλφων μας. Όσο διαρκεί η ανεργία να έχουν πλήρης δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αυτοί και τα μέλη των οικογενειών τους Δράσεις του σωματείου στα Γραφεία του ΙΚΑ γι αυτό το θέμα.

Δ) Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών από τον ΟΑΣΘ.

Ε) Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, θέρμανσης, ηλεκτρικού ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.

Στ) Κατάργηση χαρατσιών, ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, απαγόρευση πλειστηριασμών, επιδότηση ενοικίου στο 100% από το κράτος για όσο διάστημα διαρκεί ανεργία. Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό είναι κάποιος άνεργος.

Για τους συναδέλφους στα VOUCHER:

α) Να καταβάλλεται κάθε μήνα ο μισθός και όχι στο τέλος του προγράμματος. Να καταργηθεί ο όρος «ωφελούμενος» και να θεωρούνται εργαζόμενοι οι συνάδελφοι.

β) Εργασία και καθήκοντα με βάση την πρόσληψη.

γ) Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, ένσημο από την πρώτη μέρα δουλειάς. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους εργαζόμενους στα προγράμματα και τους ανέργους.

δ) Πλήρης εργασιακά δικαιώματα (επίδομα αδείας, αποζημίωση αδείας, άδεια, λόγω ασθενείας, επίδομα εορτών)

ε) Επίδομα ανεργίας κανονικά μετά το τέλος του προγράμματος.

Στ) κατάργηση όλων των δουλεμπορικών προγραμμάτων εργασίας, Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

 

3) συμμετοχή σε κινητοποιήσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας και άλλες δράσεις μαζί με άλλες επιτροπές ανέργων σωματείων, Λαϊκών επιτροπών. Το Δ.Σ. μαζί με την επιτροπή να καθορίσει πρόγραμμα συμμετοχής- οργάνωσης δράσεων.

 

Κανένας μόνος του! Στους αγώνες η ελπίδα!!

This entry was posted in Αποφάσεις Γ.Σ., Ανακοινώσεις, Ειδήσεις. Bookmark the permalink.