ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ στις 18/10/2015

Α. Πολιτική Κατάσταση

Η επίθεση του κεφαλαίου συνεχίζεται και κλιμακώνεται……..

Συνάδελφοι – ισσες

Η καπιταλιστική οικονομική κρίση συνεχίζεται στη χώρα μας, στην Ευρώπη, παρά τα αντιφατικά σημάδια της αναιμικής ανάπτυξης και του βαδίσματος σε νέα βαθύτερη κρίση. Ήδη η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τον αέρα του εκλογικού αποτελέσματος, προχωρά στον σφαγιασμό των τελευταίων δικαιωμάτων του λαού, με την υλοποίηση του 3ου Μνημονίου. Εξάλλου η επίθεση στο βιοτικό επίπεδο των εργαζόμενων θα συνεχίζεται γιατί αυτό προϋποθέτει και η οποία καπιταλιστική ανάπτυξη.

Β. Στο χώρο των φροντιστηρίων και της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης…….

Είναι σαφές εδώ και περίπου 3 χρόνια μετά την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων ο χώρος των φροντιστηρίων είναι μία «εργασιακή ζούγκλα» ένα «σύγχρονο δουλεμπόριο», όπου οι εργοδότες αξιοποιώντας όλους τους αντεργατικούς νόμους που έχουν περάσει, την εργασιακή ανασφάλεια της εποχιακής εργασίας (8 με 9 μήνες εργασίας) , την τρομοκρατία, τις απολύσεις, την απληρωσιά, τα προγράμματα απασχόλησης, τα υποτιμημένα ένσημα, την εργασία με μπλοκάκι, την τζάμπα εργασία σε πολλές περιπτώσεις, κάθε λογής λογιστική απάτη σε βάρος των εργαζομένων, έχουν διαμορφώσει ένα κλίμα «σιγής νεκροταφείου». Η εργοδοσία αξιοποιώντας όλους τους αντεργατικούς νόμους που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια και εφαρμόζονται (μην ξεχνάμε τους 400 και πλέον εφαρμοστικούς νόμους των 2 μνημονίων) τηρεί αδιάλλακτη στάση και ούτε καν προσέρχεται σε διαπραγματεύσεις για τις ΣΣΕ. Η δε ομοσπονδία (ΟΙΕΛΕ) αφού χαιρέτησε την «νέα αριστερή κυβέρνηση» κωλυσιεργεί και τηρεί στάση αναμονής , ενώ δεν παίρνει καμία πρωτοβουλία για την οργάνωση του αγώνα για τις ΣΣΕ δίνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο στην εργοδοσία.

Γ. Τι κάνουμε………

Είναι η ώρα οι εργαζόμενοι να πάρουν αποφάσεις για την ίδια τους τη ζωή, να οργανωθούν στο σωματείο, να το μαζικοποιήσουν, να παλέψουν για τα δικαιώματά τους, να συμμετέχουν στις αποφάσεις του και στην υλοποίησή τους. Το σωματείο να ανανεώσει και να συνεχίσει τη συνεργασία με τα υπόλοιπα πρωτοβάθμια σωματεία, για το δυνάμωμα του συντονισμού των 8 πρωτοβάθμιων σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, και που με το πλαίσιο των αιτημάτων τους εκφράζουν τις ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζόμενων της Ιδιωτικής εκπαίδευσης. Είναι κρίσιμης σημασίας ζήτημα ο κλάδος να αποκτήσει ΣΣΕ με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων. Γι αυτό η πάλη για ΣΣΕ στον κλάδο πρέπει να γίνει καθολικό αίτημα.

Δ. Απολογισμός Δράσης της ΠΣΚ – ΕΣΑΚ

Στις δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί οι δυνάμεις της ΠΣΚ-ΕΣΑΚ πάλεψαν και αυτό το χρόνο το σωματείο να αποκτήσει περιεχόμενο στη δράση του, στην κατεύθυνση και της μαζικοποίησής του και του αγωνιστικού του προσανατολισμού. Πιο συγκεκριμένα:

1) Πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις στη διάρκεια χρονιάς με αφορμή την καμπάνια ενημέρωσης των συναδέλφων και εγγραφής νέων μελών.

2) Στην κατεύθυνση αυτή διοργανώθηκαν για ακόμη ένα χρόνο εξορμήσεις τον Μάϊο – Ιούνιο στα γραφεία των κατά τόπους ΟΑΕΔ με την έκδοση κάρτας γνωριμίας σε μία προσπάθεια όσο το δυνατόν περισσότεροι συνάδελφοι να αποκτήσουν επαφή με το σωματείο.

3) Παρεμβάσεις μέσα στους φροντιστηριακούς χώρους με τους συναδέλφους και ενημερώσεις για την ισχύουσα εργατική νομοθεσία όπως και για τις ΣΣΕ που διεκδικεί το σωματείο.

4) παρεμβάσεις των μελών του Δ.Σ. και όχι μόνο, αλλά και άλλων συναδέλφων στην εργοδοσία για προβλήματα που αφορούσαν: μειώσεις μισθών, , απολύσεις, καταβολή δεδουλευμένων, τήρηση της υπάρχουσας εργατικής νομοθεσίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα στο ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ, ΜΠΑΧΑΡΑΚΗ, ΒΑΚΑΛΗ. Και όμως σε αυτές τις αρνητικές συνθήκες για τους εργαζόμενους, κόντρα στη λογική της «ανάθεσης», των μειωμένων απαιτήσεων, της «σιωπής» απέναντι στο «έτσι θέλω» των αφεντικών, εργαζόμενοι με συμπαραστάτη τους το σωματείο μας πηγαίνουν κόντρα στις επιταγές της εργοδοσίας διεκδικούν τα δικαιώματά τους και κερδίζουν. Είναι πολλά τα παραδείγματα στην πρόσφατη δράση του σωματείου που συνάδελφοι στάθηκαν δίπλα στο σωματείο και κέρδισαν. Από αυτά φαίνεται ότι τελικά μόνο ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας, η συμμετοχή και η οργάνωση στο σωματείο, η σύγκρουση με τις λογικές της εργοδοσίας, μπορούν να αποτελέσουν εμπόδιο στις επιταγές των αφεντικών.

6) Πάρθηκε απόφαση για τη συμμετοχή νέων συναδέλφων που δουλεύουν σε προγράμματα ΕΣΠΑ στο σωματείο και απόφαση συγκρότησης επιτροπής νέων συναδέλφων ΕΣΠΑ και ανέργων η οποία και αρχικά λειτούργησε.

7) Βελτίωση της επικοινωνίας του Σωματείου. α) έγινε προσπάθεια με αδυναμίες, για εβδομαδιαία λειτουργία του γραφείου του σωματείου στο Εργατικό κέντρο Θεσσαλονίκης , κάθε Πέμπτη από 10:30 το πρωί μέχρι τις 13:00 το μεσημέρι. β) Προχώρησε το ξεσκαρτάρισμα του μητρώου των μελών του σωματείου. γ) Πραγματοποιήθηκε πιο συστηματική ηλεκτρονική αποστολή των αποφάσεων και άλλων υλικών του σωματείου στα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία των συναδέλφων προς ενημέρωσή τους.

8) Στο πεδίο της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας : Καταρχήν είναι θετικό το γεγονός της καθολικής αποδοχής της πρότασης διεκδίκησης ΣΣΕ του σωματείου μας από όλα σχεδόν τα πρωτοβάθμια σωματεία του κλάδου.Το γεγονός αυτό αποτέλεσε και μέσο πίεσης προς την ΟΙΕΛΕ. Ωστόσο στο θέμα αυτό είμαστε ακόμη στην αρχή και μένουν ακόμη πολλά πράγματα να γίνουν με ευθύνη των πρωτοβάθμιων σωματείων. Σήμερα τα πράγματα έχουν επιδεινωθεί και είναι επιτακτικό ζήτημα η επαναδραστηριοποίηση των πρωτοβάθμιων σωματείων για την διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης στον κλάδο με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων.

Ε. Οι δυνάμεις της ΠΣΚ- ΕΣΑΚ παλεύουν:

1) για την υπεράσπιση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

2) Να πληρώσουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες για την κρίση, να καταργηθούν τα προνόμια τους, να φορολογηθούν στο 45% τα κέρδη τους.

3) Να επιστραφούν τα πάνω από 65δις ευρώ που δόθηκαν στις τράπεζες για την προστασία της κερδοφορίας τους.

4) Απορρίπτουμε τα μνημόνια διαρκείας, τις δανειακές τους συμβάσεις,το μονόδρομο των μονοπωλίων της Ε.Ε. και των κομμάτων τους. Ανάπτυξη για το λαό και όχι για την πλουτοκρατία.

Διεκδικούμε:

5)ΝΑ καταργηθεί το αίσχος των Ατομικών Συμβάσεων που γκρεμίζουν την αξιοπρέπεια μας, τις ζωές μας. Καταθέσαμε και συνεχίζουμε να καταθέτουμε στις διαπραγματεύσεις την ολοκληρωμένη πρόταση ΣΣΕ του σωματείου μας, ξεκινώντας ως κατώτατο όριο την κλαδική Συλλογική Σύμβαση που υπήρχε τελευταία για τους εργαζόμενους της Αττικής στα 13,36€ μικτά.

6) Προοπτικά Ενιαία κλαδική σύμβαση για όλους τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς στα φροντιστήρια Μ.Ε. και τα ξενόγλωσσαμε ενιαία εργασιακά δικαιώματα. Βασικό μηνιαίο μισθό 1900€ μικτά, 1600€ καθαρά για όλους για πλήρες πρόγραμμα 21 ωρών/εβδομάδα ή 18 ωρών/εβδομάδα για τα ξενόγλωσσα. Βασικό ωρομίσθιο: 21,6€ μικτά.

7)Κατοχύρωση της πλήρους σταθερής απασχόλησης με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους τους μήνες του έτους,

8) Αύξηση του αριθμού τριετιών για το επίδομα πολυετίας

9) Κατοχύρωση των αργιών και της οικονομικής απολαβής από αυτές.

10)κατοχύρωση των υπερωριών για επιπλέον ώρες, επιτηρήσεις, ενημερώσεις γονέων και προσαύξησή τους στο 75% επί του βασικού ωρομίσθιου.11) Αμοιβή για την διόρθωση γραπτών, Κατοχύρωση προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων για πρωτότυπες σημειώσεις του εργαζόμενου καθηγητή ή έκδοση βιβλίων του.12) Κατοχύρωση 10λεπτων διαλλειμάτων.13) Νομοθετική προστασία της Μητρότητας, υπηρέτησης της στρατιωτικής θητείας

14) Περιορισμός και εξάλειψη του φαινομένου του διασκορπισμού ωρών λιγότερων από το πλήρες ωράριο σε νέους συνάδελφους και όχι μόνο, στην κατεύθυνση συρρίκνωσης και κατάργησης του ωρομίσθιου. Νομοθετική Προστασία του συναδέλφου από ενδεχόμενη μείωση των ωρών του

15) Μετατροπή 2 διαδοχικών επάλληλων συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου

16) Προστασία από απολύσεις, Πολύ πιο έγκαιρη ενημέρωση για λύση σύμβασης ορισμένου χρόνου.

 

Το άμεσο βασικό ζήτημα που προέχει είναι η μαζικοποίηση του σωματείου και η συμμετοχή των ίδιων των συναδέλφων στις αποφάσεις και την υλοποίησή τους.

Στην κατεύθυνση αυτή προτείνουμε (Προγραμματισμός Δράσης) :

1) Συνέχιση της καμπάνιας ενημέρωσης πρώτα σε μεγάλα φροντιστήρια αλλά και σε μικρότερα για την ύπαρξη του σωματείου και την ενημέρωση των συναδέλφων για την πάλη μας για όλα τα ζητήματα εργατικής νομοθεσίας και ΣΣΕ με όπλο μας και την έκδοση του σωματείου μας για τα εργασιακά δικαιώματα. Δημιουργία εθελοντικών ομάδων συναδέλφων που θα πλαισιώνουν τα συνεργεία ενημέρωσης 2) Συνέχιση των εξορμήσεων για μαζικές εγγραφές νέων συναδέλφων στο σωματείο. Ειδικά μέτρα γι αυτό: Συσκέψεις, συζητήσεις, εκδηλώσεις. Ανανέωση και εκκαθάριση του μητρώου μελών. Προσπάθεια εγγραφής στο σωματείο των νέων συναδέλφων που δουλεύουν στα προγράμματα ΕΣΠΑ.

3)Συνέχιση της πάλης ενάντια στις μειώσεις μισθών, ενάντια στις καταργήσεις δικαιωμάτων μας. Συλλογικός Αγώνας για να ανατραπούν οι ατομικές συμβάσεις, όπου έχουν περάσει. Συνέχιση του αγώνα για την διεκδίκηση Νέας Συλλογικής ή Κλαδικής Σύμβασης με βάση τις ανάγκες μας.4) Οργάνωση σωματειακών επιτροπών στους χώρους δουλειάς για την πάλη ενάντια στις ατομικές συμβάσεις, στις μειώσεις και στις απολύσεις και σε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία στους χώρους δουλειάς.

5)Πλατύ κάλεσμα καταρχήν σε όλους του εργαζόμενους στην Ιδιωτική Εκπαίδευση (Ιδιωτικά Σχολεία, ΙΕΚ, Πανεπιστημιακά Φροντιστήρια κ.λ.π.) για συμμετοχή τους στον ΣΕΦΙΕ με τις απαραίτητες καταστατικές αλλαγές.6) Οργάνωση εξορμήσεων στις καθηγητικές σχολές του Πανεπιστημίου και ενημέρωση των «ενδυνάμει» συναδέλφων στα έτη των πτυχίων.7) Συνέχιση της συνεργασίας με τα υπόλοιπα πρωτοβάθμια σωματεία για κοινές πρωτοβουλίες, που δραστηριοποιούνται στο συντονιστικό των 8 πρωτοβάθμιων σωματείων που συσπειρώνονται σε συνεκτικό πλαίσιο στόχων πάλης στο πλάι του ΠΑΜΕ.

8) Αναβάθμιση της Λειτουργίας επιτροπής ανέργων – νέων Συναδέλφων ΕΣΠΑ του σωματείου. Να καταγραφούν σε πρώτη φάση οι άνεργοι- μέλη του σωματείου μας. Επαναδραστηριοποίηση των μελών. Ειδική σύσκεψη ή και εκδήλωση για αυτό το λόγο.

9)Οργάνωση εκδηλώσεων και συνέχιση της δραστηριότητας του σωματείου με την μορφή αυτή, με μαζικούς φορείς και σωματεία της πόλης μας. 10)Επαναλειτουργία και αναβάθμιση της εφημερίδας του σωματείου. Μέτρα γι αυτό: Τεχνική βελτίωση, εύρεση οικονομικών πόρων. Επαναλειτουργία και Αναβάθμιση της Ηλεκτρονικής Ιστοσελίδας του Σωματείου για δικτυακή ενημέρωση των συναδέλφων με ενδιαφέρουσες συνδέσεις, πληροφορίες και Links. Καλύτερη εύρυθμη και τακτή λειτουργία του γραφείου του σωματείου στο Εργατικό Κέντρο (σταθερό ωράριο).

Ζ. Προχωράμε:

1) Μαζικές εξορμήσεις στα φροντιστήρια για εγγραφές μελών και πλατιά καμπάνια ενημέρωσης για την καταγγελία της ΣΣΕ και τις ατομικές συμβάσεις

2) Μαζικές δυναμικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στο δίμηνο Νοέμβρη-Δεκέμβρη, ιδιαίτερα στις ενημερώσεις γονέων, σε εργοδότες μέλη του Δ.Σ. της ΟΕΦΕ, σαν ένδειξη διαμαρτυρίας και πίεσης για την στάση που κρατούν στο θέμα της ΣΣΕ.

3) Συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 22 Οκτώβρη για το νέο ασφαλιστικό και για τα μέτρα καταιγίδα του 3ου Μνημονίου.

4) Απόφαση Συμμετοχής στην Προκήρυξη γενικής απεργίας στις 12 Νοέμβρη, που προτείνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε όλα τα σωματεία και τις ομοσπονδίες.

5) Πρόταση από το σωματείο μας στο συντονιστικό των 8 σωματείων για διοργάνωση πανελλαδικής κινητοποίησης στην Αθήνα στα κεντρικά γραφεία των εργοδοτών (ΟΕΦΕ) πριν το συνέδριο της ΟΙΕΛΕ με αιτήματα αιχμής: καμία μείωση μισθών, όχι στις ατομικές συμβάσεις, υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων, ΣΣΕ που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες μας.

This entry was posted in Αποφάσεις Γ.Σ., Ανακοινώσεις, Δράσεις, Δελτίο Τύπου. Bookmark the permalink.