Απόφαση Δ.Σ. Σ.Ε.Φ.Ι.Ε. Θ-Β.Ε. σχετικά με τις Συλλογικές Συμβάσεις

Συνάδελφοι –ισσες,

εδώ και 3 χρόνια περίπου έχει πάψει να ισχύει κάθε έννοια Συλλογικής Σύμβασης (ΣΣ) για όλους τους κλάδους εργασίας. Αντίστοιχα καταργήθηκε και η Συλλογική Σύμβαση που ίσχυε για τους εκπαιδευτικούς στα φροντιστήρια. Πιο συγκεκριμένα: Η ΣΣ που ίσχυε προέβλεπε ωρομίσθιο 11,09 ευρώ μεικτά (9,32 ευρώ καθαρά για τον νεοπροσλαμβανόμενο) στα μέσης εκπαίδευσης και 9,48 ευρώ μεικτά για τα ξενόγλωσσα, προσαυξανόμενο για το μεταπτυχιακό κατά 8% (3% στα ξ/γ), το διδακτορικό κατά 12% (5% στα ξ/γ) συν 10% επίδομα γάμου και 5% για κάθε τριετία.

Από τη στιγμή κατάργησης της ΣΣ οι εργοδότες έχουν πραγματικά ξεσαλώσει.  Οι συμβάσεις που υπογράφουμε είναι ορισμένου χρόνου (με ότι αυτό συνεπάγεται για τα δικαιώματα μας). Τα ωρομίσθια διαμορφώνονται με «ελεύθερες» διαπραγματεύσεις και κυμαίνονται πλέον κατά μέσο όρο στα 5 – 8 ευρώ μεικτά, ενώ στα ξ/γ φτάνουν και τα 3,5 ευρώ. Τα κρούσματα καθυστέρησης πληρωμών μέχρι και απλήρωτης εργασίας αυξάνονται τείνοντας να γίνουν καθεστώς. Τα Δώρα και τα Επιδόματα είναι είδος προς εξαφάνιση, αν και δεν έχουν επίσημα καταργηθεί. Οι αργίες δεν πληρώνονται, αν και επιβάλλεται από τον νόμο. Όσο για επιτηρήσεις, ενημερώσεις, συγγραφικά δικαιώματα κλπ, αυτά ούτε καν μπαίνουν προς συζήτηση. Σημαντικό να τονισθεί επίσης είναι ότι με την κατάργηση των ΣΣΕ στον κλάδο, πλέον οι συνάδελφοι στα φροντιστήρια, υπαγόμαστε στο καθεστώς της κατάπτυστης ΕΓΣΕΕ των 586 ευρώ το μήνα και των αντίστοιχων ωρών εργασίας. Δηλαδή πλέον δεν θεωρείται πλήρης απασχόληση οι 21 ώρες/εβδομάδα, αλλά οι 40 ώρες/ εβδομάδα. Επίσης η διδακτική ώρα δεν λογίζεται ως 45λέπτη αλλά ως 60λέπτη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αλλάζει προς το χειρότερο η αξία του ενσήμου, η χρονική διάρκεια από πλευράς ωρών  που χρειάζεται να δουλέψουμε  για να βγει το ένσημο, ο υπολογισμός των κάθε είδους επιδομάτων, οι ίδιες οι αποδοχές μας. Με αυτό τον τρόπο έχουμε μία καθολική μείωση των αποδοχών μας της τάξης του πάνω από 40%. Η κυριότερη διεκδίκηση του ΣΕΦΙΕ τα τελευταία χρόνια είναι η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με αυξήσεις στις αποδοχές μας, που να καλύπτουν ένα μέρος από τις τεράστιες απώλειες που έχουμε (ενδεικτικά και ως αφετηρία διαπραγμάτευσης για τα φροντιστήρια το ύψος του ωρομίσθιου που είχε υπογραφεί στα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης στην Αττική πριν την καταγγελία της ΣΣΕ).

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν το Δ.Σ. του ΣΕΦΙΕ πήρε απόφαση για σύμπλευση με το κάλεσμα και το σχέδιο νόμου (για τα κείμενα αναλυτικά πατήστε εδώ και εδώ) που συνυπογράφουν μια σειρά από ταξικά εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες και συνδικάτα για την οργάνωση του μεγάλο μετώπου αγώνα με σκοπό τη διεκδίκηση των απωλειών που είχαμε σε μισθούς, μεροκάματα, συντάξεις και κυρίως της κατάργηση των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν ή καταργούν τις ΣΣΕ.

Κανένας κλάδος μόνος του, κανένα σωματείο μόνο του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ενιαία κι οργανωμένη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας. Δυναμώνουμε την πάλη μας για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, κοινωνικές παροχές. Διεκδικούμε την κάλυψη των απωλειών μας, όλα όσα μας έκλεψαν, μας αφαίρεσαν, όλα όσα είναι δικαίωμά μας με βάση τον πλούτο που παράγουμε και τις σύγχρονες ανάγκες μας.

This entry was posted in Αποφάσεις Δ.Σ., Ανακοινώσεις, Δράσεις, Δελτίο Τύπου, Συμβάσεις. Bookmark the permalink.