Καταγγελία για τις συνθήκες εργασίας στα ΙΕΚ ΠΑΣΤΕΡ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Το Σ.Ε.Φ.Ι.Ε σε προηγούμενες ανακοινώσεις του, από κοινού με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία του κλάδου, είχε τονίσει ότι στον χώρο των ΙΕΚ επικρατούν συνθήκες εργασιακής «γαλέρας». Οι ατομικές συμβάσεις εργασίας, τα χαμηλά ωρομίσθια, η καθυστέρηση πληρωμών και το γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας δεν αποτελούν την εξαίρεση, αλλά τον κανόνα. Έναν κανόνα από τον οποίο δεν εξαιρείται και η εργοδοσία των ΙΕΚ ΠΑΣΤΕΡ.

Μετά από καταγγελίες εργαζομένων διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον τα τελευταία δυο χρόνια η καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποτελεί μια ζοφερή πραγματικότητα με την οποία και έρχονται αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι του χώρου. Πάγια, παράλληλα, τακτική  της εν λόγω επιχείρησης είναι να μην πληρώνει όλες τις ώρες των συναδέλφων. Πιο συγκεκριμένα, σε περίπτωση μη προσέλευσης των σπουδαστών ο εκπαιδευτικός δεν αμείβεται τις ώρες, παρότι βρίσκεται στην εργασία του και δεν φέρει ευθύνη για την μη πραγματοποίηση των ωρών αυτών, γεγονός που καταστρατηγεί κατάφορα την σύμβαση εργασίας. Τέλος, τα μέτρα προστασίας με την επιστροφή των συναδέλφων στον χώρο του ΙΕΚ με το τέλος της αναστολής αυτής, είναι ανύπαρκτα και αυτό είναι, τουλάχιστον, επιεικής χαρακτηρισμός.

Κατόπιν όλων των παραπάνω, το σωματείο μας επιδίωξε να συναντηθεί με την εργοδοσία. Αντί αυτού, οι όποιες προσπάθειες για συνάντηση με την εργοδοσία «φάντασμα» έπεσαν στο κενό, παραπέμποντάς μας σε συνάντηση με διοικητικούς υπαλλήλους, οι οποίοι δεν είναι παρά συνάδελφοι που πιθανότατα αντιμετωπίζουν την ίδια ακριβώς κατάσταση που περιγράφεται παραπάνω.

Μετά από 2 διαδοχικές παρεμβάσεις της διοίκησης του σωματείου, η εργοδοσία του ΙΕΚ ΠΑΣΤΕΡ αποφάσισε να βγάλει στη φόρα τα ‘’σκυλιά – τσιράκια’’ της! Με μεθόδους που παραπέμπουν σε άλλες εποχές, όπως κλήση της αστυνομίας αλλά και απόπειρα φωτογράφισης των μελών του Δ.Σ του ΣΕΦΙΕ, νόμισε ότι θα μας φοβίσει. Αυτό που κατάφερε, είναι το ακριβώς αντίθετο. Όσο λοιπόν δεν εμφανίζεται κάποιος υπεύθυνος να αναλάβει τις ευθύνες, τόσο εμείς θα κλιμακώνουμε τη δράση μας.

Το ΣΕΦΙΕ δεν μπορεί να επιτρέψει και δεν θα επιτρέψει να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση η οποία και οδηγεί τους συναδέλφους να έρχονται αντιμέτωποι με την εξαθλίωση!

Καλούμε τους συναδέλφους να αντιδράσουν και να οργανωθούν στο σωματείο τους διεκδικώντας αυτά που τους ανήκουν! Η πείρα έχει δείξει ότι εκεί που οι εργαζόμενοι συσπειρώθηκαν και διεκδικήσαν καλύτερες συνθήκες μόνο χαμένοι δεν βγήκαν.

Καλούμε τους συναδέλφους να αναλογιστούν τις ευθύνες που φέρει η τωρινή, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο. Η απουσία συλλογικής σύμβασης εργασίας και ο «χείμαρρος»  αντιεργατικών μέτρων που ψηφίστηκαν, ψηφίζονται και θα συνεχίσουν να ψηφίζονται  όσο οι εργαζόμενοι δεν αντιδρούν αποτελούν μόνο μερικά από αυτά που επιτρέπουν στην εκάστοτε εργοδοσία, όπως και σε αυτή των ΙΕΚ ΠΑΣΤΕΡ, να είναι ασύδοτοι και να εκμεταλλεύονται την εργασία μας.

Απευθυνόμαστε στους σπουδαστές – μαθητές, που δεν τους έγινε έκπτωση ούτε ένα ευρώ από τα δίδακτρά τους, να σταθούν στο πλάι των καθηγητών τους. Έχουμε κοινά ζητήματα με τους σπουδαστές και οφείλουμε να στεκόμαστε ο ένας στο πλευρό του άλλου.

Απαιτούμε, τέλος,  άμεσα συνάντηση με την εργοδοσία/ιδιοκτήτη των ΙΕΚ ΠΑΣΤΕΡ.

Σαν σωματείο συνολικά διεκδικούμε :

  • Καμία βλαπτική μεταβολή στους όρους της σύμβασης των εργαζομένων( πλήθος ωρών- αμοιβή-ασφάλεια). Καμία περαιτέρω μείωση στα ωρομίσθια από τη νέα σχολική χρονιά!
  • Να εξασφαλιστεί για όλους τους εργαζόμενους το επίδομα ανεργίας για τους μήνες του καλοκαιριού.
  • Επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων τον Σεπτέμβρη. Η πίεση που δεχόμαστε είναι μεγάλη και δεν εξασφαλίζεται καν η θέση εργασίας μας την επόμενη χρονιά.
  • Να σταματήσουν η τρομοκρατία και οι εκβιασμοί!
  • Καμία απόλυση! Ακύρωση όλων των απολύσεων και των βλαπτικών μεταβολών στις συμβάσεις από 1η Μαρτίου και μετά.
  • Άμεση καταβολή από τους εργοδότες όλων των δεδουλευμένων σε όλους τους εργαζόμενους, είτε είναι σε αναστολή είτε όχι.
  • Όλες οι ώρες τηλεργασίας και οι αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές να καταβληθούν στο ακέραιο από τον εργοδότη.

Καλούμε κάθε συνάδελφο:

  • Να υπερασπιστεί τη σύμβασή του και τον κόπο του.
  • Να μη δουλέψει ούτε μία ώρα απλήρωτος.

 Συμπεριφορές, που κινούνται στα όρια του σεβασμού της ανθρώπινης και επαγγελματικής αξιοπρέπειας, δεν θα γίνουν ανεκτές και θα σταθούμε απέναντι τους, και στο πλάι των συναδέλφων μας, ως Σωματείο, με κάθε δυνατό τρόπο και δράση. Τονίζουμε ότι οι εκβιασμοί δε θα περάσουν, η τρομοκρατία που ασκείται στους συναδέλφους πρέπει να λήξει και να μπει φρένο στην εργοδοτική ασυδοσία.

 Καλούμε όλους τους συναδέλφους να καταγγείλουν τέτοια περιστατικά, να ενημερώσουν το σωματείο τους!

Να πάψουν να φοβούνται γιατί είμαστε δίπλα τους και να σπάσουν τη σιωπή!

 Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε!

 Μένουμε δυνατοί- Μένουμε αλληλέγγυοι- Συσπειρωνόμαστε στο σωματείο μας!

 Καλούμε τους συναδέλφους να συμμετέχουν στην Γενική Συνέλευση του σωματείου μας την Παρασκευή 26-6-2020 στις 18.30 στον 1ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης

 Στοιχεία επικοινωνίας:

 

This entry was posted in Ανακοινώσεις, Δράσεις, Καταγγελίες, Κινητοποιήσεις, Παρεμβάσεις and tagged . Bookmark the permalink.